U Omišu izrađuju svijeće po 700 godina starom ruskom receptu

Autor: Marta Duić , 19. lipanj 2016. u 22:00
Foto: I. Čagalj/PIXSELL

Time se bavi samo desetak obitelji u svijetu. Bračni par radi od ekološkog parafina i sa širokom paletom boja.

Elena i Ivan Marunčić, vlasnici obiteljskog obrta Elena iz Omiša, od veljače oduševljavaju publiku unikatnim svijećama. Elena, inače umjetnica, i njezin suprug odlučili su se na očuvanje starog načina proizvodnje i pokrenuli obrt.

"Supruga i ja sve radimo sami, a iako je ona Ruskinja, odlučili smo se posao pokrenuti u Hrvatskoj. Dugo smo razmišljali čime da se počnemo baviti i onda nam je palo na pamet pokušati s ručno rađenim svijećama jer se takvim poslom bavi samo desetak obitelji u svijetu. Starinsku tehniku izrade svijeća Elena je naučila od svoje bake", objašnjava Ivan Marunčić.

Obilaze sajmove 
Ideju su, objašnjava, razvijali osam mjeseci jer su vodili računa o svim detaljima, od ekološkog parafina i palete boja pa do ručno rađenog stroja i kvalitetno opremljene radionice. Iako su se tržištu predstavili prije samo četiri mjeseca, iza njih su brojna sajamska izlaganja, a u pregovorima su i s mnogim suvenirnicama koje ih žele uvrstiti u svoj asortiman.

"Najveći adut naših svijeća i njihova posebnost leži u tome što su ekološke i unikatne. Radimo, naime, posebnim stilom rezbarenja svijeća kakvim su se bavili prije 700 godina, takve svijeće tada su imali samo elitni domovi, pa ne treba čuditi što se njihove cijene kreću od 70 do 250 kuna˝, kaže Marunčić.

Odlične reakcije
Zbog posebnog stila izrade svijeća, ističe, jedinstveni su na hrvatskom tržištu, a i reakcije tržišta su odlične. Pohvale im stižu sa svih strana. Planiraju idućih mjeseci raditi na promociji svijeća po Hrvatskoj jer mnogi nikada  nisu ni čuli za ovakav tip svijeća.

"Ovakav proizvod grad, županija i država moraju prepoznati i cijeniti. Volimo ono što radimo. Kad dođemo u radionicu i krenemo s proizvodnjom, mašta nam ne prestaje raditi. Hrvati su oduvijek cijenili ručni rad i reakcije publike su fenomenalne. To je ono što nas gura naprijed. Kao poduzetnici početnici nismo očekivali tako dobre reakcije, od Slavonije do Dalmacije, ali i iz europskih zemalja poput Slovenije, Italije, Njemačke pa čak i daleke Australije", kaže Marunčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close