Sve što uložimo u djecu i mlade, uložili smo u našu bolju budućnost

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. lipanj 2016. u 22:00
'Oskari''će se dodijeliti 16. i 17. lipnja u Zagrebu/ANTO MAGZAN/PIXSELL

Hrvatska zajednica županija donijela odluku o sufinanciranju i pokroviteljstvu Oskara znanja iznosom od 75.000 kuna.

Dvodnevna svečana dodjela Oskara znanja, nagradna manifestacija namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, održat će se 16. i 17. lipnja u Zagrebu. Lista organizatora ove godine je proširena i sudjelovanjem Hrvatske zajednice županija (HZŽ), koja je u travnju donijela odluku sufinanciranja i pokroviteljstva Oskara znanja iznosom od 75.000 kuna.

"Županije su osnivači većine osnovnih i srednjih škola. Kao takve, uz brigu o materijalnim uvjetima, one financiraju i izgradnju novih škola, prijevoz učenika i dio izvannastavnih aktivnosti. Zato smo ove godine u Hrvatskoj zajednici županija donijeli odluku o sufinanciranju dodjele Oskara znanja. Djeca su naša budućnost. Ovo je prilika da izvrsnim učenicima pokažemo da cijenimo njihove uspjehe i napor koji čine da bi bili najbolji. Izvrsnost treba poticati, a svi župani složili su se da je dodjela Oskara znanja izniman način da to i učinimo", istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan šibensko – kninski Goran Pauk. U razgovoru za Poslovni dnevnik Pauk je naglasio da manifestaciju Oskar znanja u HZŽ-u vide kao simboličnu i važnu nagradu kojom se pokazuje da kao društvo znamo prepoznati i cijeniti talente i trud. "Sve što uložimo u našu djecu i mlade, uložili smo u bolje i sretnije sutra", smatra Pauk.

Naime, obrazovanje i osiguravanje europskih obrazovnih standarda i jednakih mogućnosti školovanja svim učenicima postavljeni su kao prioriteti svake županije pojedinačno. Ulaže se u obnovu i izgradnju novih škola, stipendiraju se i deficitarna zanimanja kako bi se mladi vratili u svoju sredinu koja im ima što ponuditi. No, jedan od ključnih problema hrvatskoga društva je depopulacija što govori i podatak da 18 županija bilježi pad broja stanovnika. Mladi, pametni i sposobni ljudi svoju sreću traže drugdje. Ovim tempom i u ovim uvjetima polako klizimo prema nekoliko velikih gradskih urbanih središta i pustoši u ruralnom prostoru. Županije imaju znanja i volje, trebaju im mehanizmi kojima bi mogle pojačati jednakomjeran regionalni razvoj i učiniti svaki kraj Hrvatske jednako poželjnim za ugodan život i to treba učiniti što prije, smatraju u HZŽ-u.

"Ulaganje u znanje i obrazovanje naše djece najisplativija je investicija. Učenici koji se najviše trude i zalažu trebaju biti istaknuti i nagrađeni, a to će sigurno motivirati i ostale da teže tom cilju. Nagrada Oskar znanja zapravo je poruka da se rad i trud uvijek isplate jer postići zavidne rezultate nije moguće bez puno odricanja. Izvrsnost treba poticati, a svi župani složili su se da je dodjela Oskara znanja izniman način da to na nacionalnoj razini i učinimo. Djeca su naša budućnost, a svojim uspjesima nagrađeni nam pokazuju da je Hrvatska u dobrim i sigurnim rukama", nastavio je Pauk.  Iz HZŽ-a poručuju da su svjesni kako je svakoj mladoj osobi potreban mentor koji će ju naučiti, usmjeriti i proširiti joj vidike, a kada učenik postane i bolji od mentora, to smatraju uspjehom. "Vjerujem da nije lako biti motiviran u okolnostima u kojima se nalazimo, no isto tako vjerujem da će se situacija uskoro popraviti. Čast nam je što ćemo na događaju biti u društvu najboljih", zaključio je Pauk.

Komentirajte prvi

New Report

Close