Skraćeni postupak: Tvrtku je moguće zatvoriti sedam puta brže nego dosad uz puno manji trošak

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno.

Vlada se napokon odvažila i na pojednostavljenje procedure zatvaranja tvrtki pa se po novome tvrtka može zatvoriti za dva mjeseca i približno 1500 kuna troška, objavio je u ponedjeljak Večernji list.

U više navrata država je smanjivala troškove osnivanja tvrtki i ubrzala vrijeme potrebno za njihovu registraciju zbog čega su mnogi osnivali poduzeća, ali su brzo shvatili da privatni biznis nosi mnoge zamke, navodi dnevnik.

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno. Uz jednostavna društva, poduzeća za deset kuna, koja se mogu osnovati za jedan dan, od prošle su godine popularni i paušalni obrti koji se ističu malim poreznim opterećenjem i jednostavnim vođenjem poslovnih knjiga.

Kod posljednje izmjene Zakona o trgovačkim društvima potkraj travnja ove godine propisano je da se d.o.o i j.d.o.o tvrtke mogu zatvoriti po skraćenom postupku sedam puta brže nego što je to bilo moguće do sada, ali i znatno jeftinije! Velika je to promjena u odnosu na dosadašnju praksu gdje je najkraća likvidacija trajala 14 mjeseci, a trošak zatvaranja penjao se na više tisuća do čak desetak tisuća kuna.

Odnedavno postupak likvidacije tvrtki zakompliciran je i obvezom plaćanja likvidatora za sve vrijeme dok traje postupak likvidacije. Prema posljednjoj zakonskoj izmjeni u pravni je sustav uveden novi institut – prestanak društva po skraćenom postupku za tvrtke koje nikome nisu dužne, piše Večernji list.

Komentari (3)
 • Kirin
  Kirin 16:57 15.7.2019.

  Na reket HGK, HOK, Šuma, Turističke zajebnice i sličnih uhljebana nitko ne reagira! Valjda je poduzetnicima dobro!? Bilo bi dovoljno samo dva mjeseca preskočit rekete, porezna bi poludila od posla, a valjda bi i Vladi bio poslan signal! O štetnom djelovanju istih bi trebalo pisati……

 • bug0
  bug0 15:04 15.7.2019.

  a harač naravno i HGK i obrtnička komora… sve šta si obavezan, a nikakva korist.. to bi trebalo bit na dobrovoljnoj bazi, neka se trude da budu dobar servis poduzetništvu pa će ekipa imati koristi da se učlani na dobrovoljnoj bazi

 • viewer
  viewer 13:13 15.7.2019.

  HGK moraš platiti, sve da nisi ni lipe prometovao. I kad hoćeš zatvoriti j.d.o.o oni se jave i traže recimo za četiri godine s kamatama preko dvije tisuće kuna. A da prstom nisu mrdnuli, niti bilo kakvu uslugu dali/ponudili, za taj novac.
  Čisti harač.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve