Šafram otvorio novi pogon za preradu paprike u Turanovcu

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2015. u 08:14
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Mali proizvođač začina je predstavio novi brend kojim će konkurirati i mnogo poznatijoj Vegeti.

Vodeći domaći proizvođač začina, tvrtka Šafram, otvorila je proteklog vikenda svoj novi pogon u Turanovcu u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o investiciji vrijednoj 1,5 milijuna kuna koja je sufinancirana bespovratnim sredstvima iz programa Europske unije IPARD. 

 

4,31milijun

kuna bilo je vrijedno izmještanje proizvodnje iz Zagreba

Bespovratna sredstva
Radovi su trajali godinu i pol, a novom investicijom tvrtka planira povećati proizvodnju i plasman robe na domaće, ali i inozemna tržišta. U Turanovcu, koji se nalazi u općini Lukač, već otprije postoji Šaframova otkupna stanica za svježu začinsku papriku te pogon za proizvodnju, preradu i skladištenje paprike. Naime, Šafram je još 2012. godine u sklopu EU projekta vrijednog 4,31 milijun kuna cjelokupnu proizvodnju, preradu i pakiranje začina, sušenog voća i povrća te sredstava za konzerviranje iz Zagreba preselio u Turanovac.  Kako su pojasnili u samoj tvrtki, kojoj je na čelu Arijana Šafranko Salihćehajić, projektnu prijavu za novu tvornicu im je radila Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije – VIDRA.

Šafram posluje na dvije lokacije, u Zagrebu i Turanovcu zapošljava 50 djelatnika te nekoliko desetaka sezonskih radnika. Ova se obiteljska tvrtka bavi se proizvodnjom domaće mljevene začinske paprike namijenjene kućanstvu, ali i mesnoj industriji, primjerice u proizvodnji slavonskih kulena. Prigodom otvorenja novog pogona, promovirana je i još jedna robna marka. Riječ je o dodatku jelima s povrćem "Moj začin" koja će biti konkurencija globalno poznatoj Vegeti.Tvrtka je nastala 1991., a do 1998. se bavila prepakiravanjem uvozne začinske paprike. Bivši pogon PIK-a Virovitica u Turanovcu Šafram je kupio 1998. kada počinje s vlastitom proizvodnjom. Novi proizvodni pogon za preradu i pakiranje začina naslanja se na postojeći koji je Šafram otvorio 2004., a modernizirao se krajem 2007. godine. 

Stalan rast
Tvornica Šaframa razvijala se u nekoliko faza uvodeći nove tehnologije i nove standarde nužne za postizanje međunarodne konkurentnosti. Tvrtka danas ostvaruje prihod od 40-ak milijuna kuna, a 2014. im je bila rekordna s 43 milijuna. Iako većinu svoje proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, sve su jače prisutni i u izvozu, kako na tržištima susjednih zemalja, tako i na vrlo zahtjevnim tržištima zapadnoeuropskih zemalja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close