Predstavljamo jednu od tri najpoželjnije gospodarske zone u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 07. travanj 2016. u 22:00
Među zagorskim bregima bi uskoro mogao zaživjeti i manji turistički aerodrom koji već ima registracijski kod i dio infrastrukture/PIXSELL

Većina gospodarskog razvoja ovog poslovnog središta Zagorja, vezana je uz Gospodarsku zonu u kojoj djeluju 108 tvrtki s gotovo 2000 zaposlenih.

Iako nije glavni grad Krapinsko-zagorske županije, Zabok je vjerojatno najznačajniji gospodarski centar u Županiji. Srce njegova razvoja je gospodarska zona koja je, uz one u Dugopolju i Kukuljanovu, među najrazvijenijima u Hrvatskoj. Prema podacima kojima raspolaže Grad Zabok, trenutno u toj zoni posluje 108 tvrtki koje upošljavaju gotovo 2000 ljudi. 

Veliki broj investitora
"Vodeći se realnošću da je ulaganje u razvoj gospodarske zone i poduzetništva uvjet poboljšanja ekonomske budućnosti grada i njegovih građana, odnosno temelj dugoročnog razvoja društva u cijelosti, uložili smo znatna sredstva u gospodarsku zonu, a što podrazumijeva otvaranje novih poduzeća, ekonomski razvoj i zaposlenost", kažu u Gradu Zaboku. Pojašnjavaju da je njihova gospodarska zona, veličine 170 hektara, smještena u neposrednoj blizini grada, između željezničke pruge Zagreb – Varaždin, autoceste Zagreb – Macelj i rijeke Horvatske. Sastoji se od četiri povezana područja od kojih je prvi u funkciji od 1994. godine, drugi od 2000., a treći od 2007. Ti su dijelovi komunalno opremljeni, a četvrti dio je u pripremi za opremanje.

Neke od značajnijih investitora u zoni su tvrtke: Auto Peba – Citroen, Arotol, Zagorski vodovod, Zagorski metalac, Ozimec, Valoviti papir – Dunapack, Poduzetništvo Tomek, Tifon (benzinska i skladište), M-profil, Regeneracija, Pučko otvoreno učilište Zabok, Elektron, Holcim, Termokem, Mira sistem, Beton-Lučko, Bauer, Konstruktor, Petruzalek, CIAK, Tehnopaneli, Konzum, Vatrozaštita, Trgocentar, Dekor, KTC Križevci, Expo biro, Komunalno Zabok, Županijska uprava za ceste, Bravarija Šturman, Tep-ex, Gradex, Gimanazija A. G. Matoša, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Optika Ana, Zagorski list, Radio Zabok, Bening, Signalprint, Delon, Risel, Zagorsko štedno kreditna zadruga, TT inženjering, Sitra, Brodić promet, City Walk, Lidl, Pekara Zaboky, Suzy Records, Kuglana, Cipele Žilnik, Bipa, Offertissima.

 

108raznih

tvrtki posluje u Gospodarskoj zoni Zabok, a još ih 8 dolazi tijekom 2016.

Proširenje zone
U Zaboku pojašnjavaju da su u njihovoj gospodarskoj zoni obuhvaćene gotovo sve djelatnosti, od prerade sirovina, proizvodnje do trgovine, javnog sektora te najrazličitijih usluga. "Sredstvima iz gradskog proračuna, uz potporu Ministarstva gospodarstva, u zoni se kontinuirano izvode radovi na opremanju kompletnom infrastrukturom kako bi za buduće korisnike bila što prije raspoloživa za korištenje.

Nadalje, Grad odobrava oslobođenja plaćanja 50 posto komunalnog doprinosa za izgradnju proizvodnih pogona, te oslobođenje investitora od komunalne naknade za novosagrađene objekte u Zoni i to 100 posto prve godine, 50 posto druge godine, 25 posto treće godine, tako da puna obveza plaćanja nastupa tek četvrte godine", kažu u Zaboku. Upravo je pred dovršetkom izgradnja paralelne ceste u Zoni koja će omogućiti korištenje novih parcela što do sada nije bilo moguće jer nije bilo pristupnog puta. Ove godine očekuje se ulazak u zonu osam novih investitora koji su ishodili ili su pred ishođenjem lokacijske dozvole. "Vezano uz razvoj zone i gospodarstva treba naglasiti važnost obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Mala i srednja poduzeća imaju važnu ulogu u gospodarskom razvoju, ona su nukleusi iz kojih izrastaju brojna velika poduzeća", kažu u Gradu.

Prema analizi konzultantske kuće Bisnode, u Krapinsko-zagorskoj županiji (KKŽ) trenutno posluje 6505 poslovnih subjekata. Tijekom 2015. bilo ih je osnovano 373, dok je istovremeno bilo ugašeno 318 subjekata. Ukupno je u prethodnoj godini zabilježeno 512 ulazaka, te 441 izlazak iz blokade. Trenutno je 358 poslovnih subjekata u blokadi. Također, u KKŽ se u postupku stečaja nalazi 43 subjekata, među kojima je kod njih 13 stečajni postupak pokrenut tijekom 2015. U fazi predstečaja trenutno je 99 subjekata. Među poreznim dužnicima nalazi se 41 subjekata, a 87 ih se nalazi na listi neisplatitelja plaća. Kako pojašnjava Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, među svim poslovnim subjektima u ovoj županiji, ukupno ih je 1881 ili 28,9% predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2014. Oni su kumulativno ostvarili 9,85 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 107 milijuna kuna. 

Novi aerodrom
Ta poduzeća ukupno su zapošljavala u 2014. godini 17.846 osoba, što predstavlja prosjek od 9,5 zaposlenika po poduzeću. Izvoz je iznosio 3,06 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 575 milijuna kuna tijekom 2014. godine. Na području Županije registriran je i Krapinsko-zagorski aerodrom za sportsko turističku djelatnost čiji su suvlasnici Krapinsk-zagorska županija i Grad Zabok, a koji je smješten na lokaciji Gubaševo. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo 2013. izdala je rješenje kojim se daje Odobrenje za uporabu aerodroma Zabok Gubaševo (LDZK) operatoru aerodroma KZA.  Trenutna kategorija aerodroma LDZK je 1A, a u kasnijoj fazi ući će u kategoriju B2. Projekt je u fazi isčekivanja strateškog partnera koji bi uložio novac. 

Specijalna bolnica Sv. Katarina

Presađivanje matičnih stanica iz masnog tkiva
Kada je 2008. sagrađena nova bolnica Zabok, u njenim prostorima se smjestila i Specijalna bolnica "Sv. Katarina" čiji je osnivač dr. Dragan Primorac. U Sv. Katarina djeluje 6 specijalističko?konzilijarnih ambulanti. Tu je i radiološka dijagnostika, 5 operacijskih dvorana i sva prateća infrastruktura. Nedavno je u Sv. Katarini obavljena i prva autologna transplantacija matičnih stanica iz masnog tkiva u Hrvatskoj, a i široj regiji. U nazočnosti 70-ak liječnika u auditoriju, operaciju su izveli dr. Carlo Tremolada, plastični kirurg iz Italije i dr. Damir Hudetz, ortoped iz Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Komentirajte prvi

New Report

Close