Ponovno potičemo zapošljavanje mladih ljudi

Autor: Vladimir Nišević , 19. svibanj 2016. u 22:01
Problematiziramo pitanje zapošljavanja onih koji do posla u trenutnoj situaciji ne mogu doći

Želimo svim onima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada.

Kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi 2016. Poslovni dnevnik je, treću godinu zaredom, odlučio proširiti svijest u poslovnoj zajednici i šire te problematizirati pitanje zapošljavanja onih koji do posla u trenutnoj gospodarskoj situaciji ne mogu doći lako. Dvije godine za redom Poslovni dnevnik je poticao zapošljavanje osoba s invaliditetom te za 40-ak studenata s invaliditetom omogućio radnu praksu u 20-ak uglednih hrvatskih kompanija.

Ove godine u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi 2016. radnu praksu smo odlučili omogućiti osim studentima s invaliditetom i studentima slabijeg materijalnog statusa. Njih je prema podacima ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 3000. Kako bi proširili doseg našeg društveno odgovornog projekta te upoznali poslovnu zajednicu sa studenskim problemima, pozvat ćemo sve studente slabijeg materijalnog statusa uključujući i studente s invaliditetom da nam se jave i ostvare pravo na radnu praksu u velikim kompanijama s ciljem da im svima omogućimo podjednake šanse za kasnije zaposlenje.

S obzirom da smo procijenili kako je danas u svijet rada podjednako teško stupiti svim mladim pojedincima odlučili smo proširiti doseg svog projekta. Želimo svim onima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada te jednog dana ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici. Proteklih  godina to smo uspjeli te je čak nekolicina studenata s invaliditetom uspjela dobiti stalan posao u tvrtkama u kojima su odradili praksu. Isto želimo ponoviti i ove godine te priliku pružiti ne samo studentima s invaliditetom veći i onim slabijeg materijalnog statusa.

Sve više nezaposlenih
Inače, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je 79.468 mladih trenutno nezaposleno, što iznosi 28,75% od ukupnog broja evidentiranih na Zavodu. HZZ redovito provodi analizu tržišta rada te je prošlogodišnjim anketiranjem 8969 poslodavaca, koji zapošljavaju ukupno 530 tisuća radnika, utvrđen značajan nesklad između znanja i vještina koje se stječu kvalifikacijama u obrazovnom sustavu i stvarnih potreba na tržištu rada.  Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca trećina je upozorila na poteškoće prilikom pronalaženja potrebnih radnika. Dva najčešća razloga koja poslodavci navode kao problem pri zapošljavanju su nedostatak osoba tražene razine obrazovanja te nedostatno radno iskustvo odnosno nedostatak praktičnih kao i "mekih" vještina.

Kada ovo promatramo s gledišta mladih s invaliditetom problem je još složeniji te njegovo rješavanje zahtijeva stalno unapređivanje i prilagođavanje obrazovnog sustava, uklanjanje administrativnih zapreka i veću spremnost poslodavaca na omogućavanje stručne prakse i zapošljavanje mladih s invaliditetom. Putem različitih programa i politika Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava želi stvoriti uvjete koji će pogodovati većem zapošljavanju mladih. Tako se intenzivno radi na uspostavi sustava cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere, kao alata za dugotrajnije i učinkovitije rješavanje problema strukturne nezaposlenosti. Ovo je posebno značajno za rješavanje problema neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada.

Ministarstvo će u 2016. godini, kao dio potpore uspostavi sustava cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, početi provoditi dva projekta u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." "Svatko se od nas kroz rad na neki način potvrđuje, osjeća korisnim i ravnopravnim u vlastitoj zajednici. Svi imamo potrebu za osobnim razvojem pa zašto onda zanemariti ili ne razumjeti potrebe i osjećaje osoba s invaliditetom", poručuje jedan od partnera projekta koji je s nama već treću godinu zaredom. Upravo posvećenost poslodavac projektu Iskustvo zlata vrijedi ukazuje na njegov pravi put i činjenicu kako prije dvije godine kada smo pokrenuli ovaj projekt nismo pogriješili.

Širenje projekta
Od tada praksu je uz pomoć Poslovnog dnevnika i naših partnera odradilo više od 30 studenata s invaliditetom, od koji je njih pet dobilo i stalan posao. Ove godine odlučili smo projekt proširiti te će kod partnera, renomiranih hrvatskih kompanija koje se predstavljaju na stranicama ispred vas, poslovnu opraksu moći odraditi i studenti slabijeg imovinskog stanja. Kako navode iz nadležnih ministarstava, ali i udruga koje se bave mladima uključenje studenata u društvo nakon završetka studija iznimno je važno, ali i za njih traumatično iskustvo – posebice ako pripadaju nekoj od ugroženih društvenih skupina. Upravo njima Poslovni dnevnik i njegovi partneri žele pomoći da ulazak u svijet rada ne bude trauma već zadovoljstvo.

Protekle dvije godine potvrđuju da smo na dobrom putu, a mi se obvezujeme da ćemo ga i nastaviti. Ili kako kaže jedan od partnera projekta Iskustvo zalat vrijedi: "Kao partneru projekta veoma nam je drago vidjeti njegov prošlogodišnji uspjeh u omogućavanju praksi, ali i stalnog zaposlenja osobama s invaliditetom te smo uvjereni kako ćemo uz angažman svih uključenih partnera jednak uspjeh postići i ove godine. Kroz jačanje svijesti društva i poslovne zajednice o poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri pronalasku zaposlenja, doprinijet ćemo uklanjanju tih poteškoća i omogućiti im ravnopravnost."

Komentirajte prvi

New Report

Close