Podržavate li Vladine izmjene Zakona o radu i njemački scenarij reformi?

Autor: Suzana Varošanec , 26. siječanj 2014. u 22:00
Goranko Fižulić, Magma

Goranko Fižulić ne podržava izmjene ZOR-a jer one samo na izgled štite prava radnika.

Smatram da je to minimum od minumuma u potrebi za reformiranjem cjelokupnog radnog zakonodavstva u Hrvatskoj. Ono samo na izgled štiti prava radnika, a zapravo svojom rigidnošću i nefleksibilnošću upravo najviše šteti radnicima što se najbolje vidi iz broja nezaposlenih. 

Što kažete za sindikalne tvrdnje da te zakonske promjene nisu nužne za podizanje konkurentnosti i poticanje zapošljavanja?
Ne slažem se s takvim tvrdnjama. Takozvanom zaštitom opstojnosti jednog radnog mjesta dovode se u pitanje druga dva. Usto, ZOR nije jedini koji regulira odnos poduzetnika, s jedne strane, te zaposlenika s druge strane. Čini to cijeli niz zakona, pa tako da je, primjerice, Zakon o predstečajnoj nagodbi bio na snazi 2010. godine broj nezaposlenih danas bi bio bitno manji. Magma bi u tom slučaju imala oko tisuću radnih mjesta više.  

No, sindikati prijete grčkim scenarijem. Što bi on značio za Hrvatsku? Rejting već pada. 
Reforme se ne mogu provoditi u situaciji generalnog štrajka ili prijetnje istim. Takve vrste sindikalnih akcija imat će negativni učinak na gospodarski oporavak i izlazak gospodarstva iz recesije. Hrvatskoj je potrebna politička volja da se provedu reforme koje kasne više godina, inače će hrvatski vagon i dalje biti na kraju EU kompozicije, a oporavak će ovisiti isključivo o drugima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close