Ovo su najpoduzetniji hrvatski gradovi

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2016. u 15:45
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Poduzetnici Karlovca na visokom su trećem mjestu s ostvarenih 533,8 milijardi kuna neto dobiti, dok su u usporedbi sa svim poduzetnicima s gradovima i općinama RH, na četvrtom mjestu.

Prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2011. godine, 10 gradova s najvećim brojem stanovnika su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula – Pola, Karlovac i Sisak. Usporedba navedenih podataka s brojem poduzetnika i brojem zaposlenih kod poduzetnika te ukupnim prihodom i neto dobiti/gubitkom poduzetnika koje su iskazali u godišnjem financijskom izvještaju za 2015., pokazala je da je u odnosu na broj stanovnika najmanje poduzetnika u Sisku, a jednako tako najmanji je i broj zaposlenih, tj. 161 na 1.000 radno sposobnih stanovnika.

Kod ostalih se gradova taj broj kreće od 218 (Velika Gorica) do 344 (Rijeka i Pula – Pola), dok je Zagreb uvjerljivo na prvom mjestu sa 614 zaposlenih kod poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika.

Prema broju poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika, na prvom je mjestu Pula – Pola sa 67 poduzetnika, a na drugom Zagreb sa 65, dok je treći Split s 53 poduzetnika. Prema istom kriteriju među navedenim je gradovima Sisak na začelju s 22 poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika, a nešto su bolji Slavonski Brod, s 24 poduzetnika i Karlovac, s 28 poduzetnika. 

Jedan od odgovora zašto je tome tako, vjerojatno se krije u činjenici da je od 38.760 radno sposobnih stanovnika Pule, njih 8.449 (21,8 posto) visokoobrazovano. Za usporedbu, na razini RH udio visokoobrazovanih osoba u radno sposobnom stanovništvu je 17,8 posto, a u Sisku 11,3 posto.

U gradovima s najviše stanovnika u RH, u kojima živi 37 posto radno sposobnoga stanovništva, sjedište ima 57.033 poduzetnika (54 posto), koji su ostvarili 417,9 milijardi kuna ukupnoga prihoda, što je 65 posto od ukupnih prihoda poduzetnika u RH u 2015. godini i isti toliki udio u neto dobiti poduzetnika, čemu su najviše doprinijeli poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, a ističu se tri poduzetnika: Hrvatska elektroprivreda d. d., Hrvatski Telekom d. d. i HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. 

Među gradovima s rang liste, na drugom su mjestu prema ostvarenoj neto dobiti poduzetnici Rijeke, sa 673,2 milijuna kuna, što ih ujedno svrstava na treće mjesto među svim gradovima i općinama RH. Poduzetnici s najvećom ostvarenom neto dobiti sa sjedištem u Rijeci su 3. MAJ Brodogradilište d. d. iAutocesta Rijeka Zagreb d. d. 

Poduzetnici Karlovca na visokom su trećem mjestu s ostvarenih 533,8 milijuna kuna neto dobiti, dok su u usporedbi sa svim poduzetnicima s gradovima i općinama RH, na četvrtom mjestu. Tom je rezultatu najviše doprinijelo društvo HS Produkt d.o.o., s ostvarenih 210,7 milijuna kuna neto dobiti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

WTF je Pula – Pola?
Da li je Pula ili Pola a ako je Pola pola čega 🙂

533,8 milijardi kuna ???

New Report

Close