Od male trgovine autodijelovima do godišnjeg prometa od 314 milijuna kuna

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. studeni 2015. u 10:02
Tokić zapošljava više od 300 ljudi/Gec, AMS

Najvećim uspjehom smatraju članstvo u udruženju proizvođača i trgovaca autodijelovima

Najveći prodajni lanac autodijelova u Hrvatskoj, Tokić, ovog vikenda obilježava 25 godina postojanja. Tvrtka u obiteljskom vlasništvu osnovana je 1990., a povijest Tokić autodijelova započinje u skromnoj poslovnici od svega 35 kvadrata smještenoj u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Nakon prvih uspjeha i puta koji će godinama kasnije karakterizirati samo uzlazna putanja, 1996. godine otvaraju poslovnice u Maksimirskoj te Martićevoj ulici u Zagrebu, da bi se ta broja već 2000. godine popela na deset poslovnica. Tokić danas ima lanac od 100 poslovnica diljem Hrvatske i BiH u kojem nude preko 150.000 različitih artikala. "Tajna našeg uspjeha kvalitetne su i pravovremene odluke koje smo donosili od prvog dana, zatim kvalitetno vodstvo te vrlo dobri kadrovi. Da biste u 25 godina postali lider na tržištu potrebno je puno odricanja i upornosti, a ključni su red, rad, disciplina, zatim poštenje i povjerenje", otkriva Ilija Tokić, predsjednik Nadzornog odbora i suvlasnik Tokića.

Najvećim uspjehom u poslovanju smatra članstvo u udruženju proizvođača i trgovaca autodijelovima ATR International AG-u kojemu su se pridružili 2008. godine. Navedenim su dobili mogućnost oplemenjivanja vlastite ponude s više od 150 brandova najvećih svjetskih proizvođača autodijelova te uključivanje Hrvatske u prestižnu nišu automobilske industrije. Kažu da je na hrvatskom tržištu teško poslovati te da su njihovi partneri većinom tvrtke iz inozemstva. S vremenom su postali svjesni da su zakoni i uređenja zapadnih država poduzetnicima i investitorima skloniji nego što je slučaj u Hrvatskoj, ali zemlju ne planiraju napustiti već povezuju najbolje elemente obiju strana.

"Partnerskom modelu poslovanja okrenuli smo se 2005., nakon čega smo s našim ovlaštenim partnerima, franšizerima, krenuli u otvaranje poslovnica na prostoru cijele Hrvatske", pojašnjava Tokić.  Poslovni rezultati tvrtke više su nego izvrsni: u 2014. su godini upisali više od 314 milijuna kuna prometa. "Svake godine imamo planirani rast od 15 do 20 posto, a s tim trendom planiramo nastaviti i dalje", kaže. Tokićev uspjeh prati i otvaranje novih poslovnica čime su svoju prisutnost proširili na gotovo sve gradove.

Osim novih poslovnica, ponuda Tokić autodijelova obogaćena je i moto te teretnim programom, pa uz automobilske dijelove imaju i kompletnu ponudu dijelova za motocikle (motore i skutere), kao i kamione i autobuse. Ponosni su što su ove godine bilježili značajan rast izvoza na strana tržišta i to s naglaskom na brendove u njihovu vlasništvu, poput TQ-a i Hectora. "Tvrtka Tokić stvorena je da traje, a ne da se ugasi nakon 25 godina postojanja.", odlučan je Ilija Tokić. Konkurenciju vide kao dobru pokretačku silu jer ih ona drži budnima i tjera da naprave korak naprijed prije svih ostalih, dok svojom najvećom prednošću smatraju kvalitetan kadar koji broji više od 300 zaposlenih u samom Tokiću te više od 500 kod ovlaštenih partnera.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

Svaka čast na uspjehu. Samo hrabro naprijed

ključni su red, rad, disciplina, zatim poštenje i povjerenje, otkriva Ilija Tokić

tako je

Čovjek radi posao

New Report

Close