Novcem iz Poduzetničkog impulsa kupit će strojeve za novu halu i zaposliti novih 40 radnika

Autor: Darko Bičak , 31. kolovoz 2015. u 22:00
Mihael Mitrić direktor je u obiteljskoj tvrtki/Ivica Galović/PIXSELL

Mobilar gotovo cijelu proizvodnju vrijednu 20-ak milijuna kuna godišnje plasira u izvoz. Partneri iz Francuske i Njemačke tražili su da pokrenu novu liniju.

Malo i srednje poduzetništvo motor je hrvatskoga gospodarstva, a ovaj segment ima isključivu zaslugu i za rast BDP-a u posljednja dva kvartala, rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, u ponedjeljak prilikom dodjele devet milijuna kuna bespovratnih potpora za 28 poduzetnika.

 

28poduzetnika

dobilo je bespovratne potpore iz programa Poduzetnički impulst MINPO-a

Riječ je o sredstvima iz programa Poduzetnički impuls za mjeru "Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije", a tvrtke su dobile prosječno po 320 tisuća kuna. Ministar Maras pojasnio je kako se kao izravan učinak dodijeljenih potpora očekuje otvaranje 172 nova radna mjesta u tri godine, povećanje prihoda u tim tvrtkama 20-ak posto, dobiti gotovo 30 posto i povećanje izvoza od gotovo 70 posto. Kao problem i u ovom programu u Ministarstvu poduzetništva i obrta ističu činjenicu da je većina potpora otišla tvrtkama u sjeverozapadnim županijama, prije svega Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Karlovačkoj, a u sedam županija potporu nije dobila niti jedna tvrtka.

 

1,5mil.

eura vrijedna je ukupna investicija tvrtke Mobilar iz Slavonskog broda u novu tvornicu i opremu

Takva situacija se ponavlja već dugo jer su EU potpore uglavnom namijenjene uspješnim tvrtkama, a takvih je puno veći broj na sjeveru zemlje i oko velikih gradova nego što je to slučaj na istoku države ili u brdskim područjima. Maras je najavio da će se u idućem razdoblju razvijati posebni programi koji će prioritet pri dobivanju novca dati upravo tvrtkama koje u redovnoj proceduri nemaju velike šanse često ni konkurirati, a kamoli dobiti potporu.Jedna od tvrtki koja je dobila potporu iz ovog programa je i Mobilar, koji se bavi proizvodnjom tapeciranog namještaja, iz Slavonskoga Broda. Obiteljsku tvrtku vode osnivač i vlasnik Mijo Mitrić te sve više i njegov sin Mihael, koji je zauzeo mjesto direktora. Mobilar je u velikom investicijskom zahvatu teškom gotovo 1,5 milijun eura, a iz Poslovnog impulsa su dobili potporu od 170.733 kune. 

 

20posto

veći prihod planiraju tvrtke koje su dobile potpore za svoje investicije

"Gotovo kompletnu proizvodnju, vrijednu 20-ak milijuna kuna godišnje, plasiramo u izvoz. Partneri iz Francuske i Njemačke tražili su da pokrenemo novi liniju u kojoj ćemo proizvoditi ekskluzivne i visokodohodovne proizvode od prirodne kože. Za to nam treba potpuno novi pogon, uključujući halu i opremu. Kako nije bilo moguće da konkuriramo za potpore za gradnju zgrade, uložili smo milijun eura iz vlastitih kreditnih sredstava. Novac iz Impulsa ćemo iskoristiti za nabavu strojeva, u što ćemo uložiti i vlastitih 170.733 kune", objašnjava Mijo Mitrić. Nova tvornica trebala bi biti završena u svibnju 2016. godine, a dotad će na postojeća 43 zaposliti 40 novih radnika. Planiraju udvostručiti prihod na 40 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close