Nastavak obrazovanja i povratak kući

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. lipanj 2017. u 22:00
Izvan Hrvatske studira oko 8000 mladih/FOTOLIA

Bogatiji za zanimljivo međunarodno studentsko iskustvo, stečena znanja i vještine mladi mogu primijeniti i u svom budućem zaposlenju.

Odlazak u inozemstvo u potrazi za različitim specijaliziranim studijima za dio mladih logičan je nastavak njihova prethodnog obrazovanja, a neki se na ovaj korak odlučuju i kako bi 'proširili vidike'.

Prema podacima UNESCO-a, čak je krizne 2009. godine gotovo sedam tisuća hrvatskih studenata pohađalo neki od obrazovnih programa izvan matične zemlje, a u posljednje dvije godine ova se brojka kreće oko osam tisuća. Mladi koji se nakon toga odluče za povratak u Hrvatsku, osim što su bogatiji za zanimljivo međunarodno studentsko iskustvo, stečena znanja i vještine mogu primijeniti i u svom budućem zaposlenju.  Nadalje, uskoro će biti poznati i rezultati ovogodišnje državne mature. Za onaj dio mladih koji strahuju da na odabranim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj neće uspjeti prijeći upisni prag kao jedna od opcija može se razmotriti upravo ona studiranja u inozemstvu.

Jednako tako, radi se o dobroj prilici za nadogradnju znanja već usvojenih na nekom od preddiplomskih studija u Hrvatskoj. Jedna od takvih mogućnosti je kasni upisni rok na dva sveučilišta, Coventry University iz Velike Britanije i HZ University of Applied Sciences iz Nizozemske, koji je krajem lipnja u Zagrebu i Splitu besplatno organizirala agencija za obrazovanje Integral Edukacijski Programi (IntegralEdu).

"Obrazovanje u inozemstvu omogućuje praktičniji pristup nastavi, studiranje u manjim grupama, prijateljski odnos s profesorima, ostvarivanje međunarodne karijere u budućnosti, kao i razvijanje tečnog govora na engleskom jeziku i upoznavanje novih kultura. Posljednjih se godina sve veći broj hrvatskih studenata odlučuje na studiranje u inozemstvu, no zbog nedostatka informacija, otežanog ostvarivanja kontakta sa sveučilištima, nemogućnosti pronalaženja odgovarajućeg smještaja, učenici i studenti teže se odlučuje za nastavak obrazovanja izvan hrvatskih granica", poručili su iz IntegralEdu-a. Putem web stranice IntegralEdu, na podlinku Clearing eventa, besplatno su se mogli prijaviti svi učenici četvrtih razreda srednje škole kao i studenti završnih godina preddiplomskog studija za koje su potom bili organizirani i direktni upisi održani 28. lipnja u Klubu mladih Split te 29. lipnja 2017. godine u hotelu Westin u Zagrebu.

Tom su se prilikom na licu mjesta provodili intervjui i svaki je kandidat na raspolaganju imao 15 minuta za razgovor s predstavnikom sveučilišta na koje se planirao prijaviti. Također, oni koji na naznačene datume nisu bili u mogućnosti doći u Zagreb ili Split, intervjue su mogli i odraditi putem Skypea. Prethodno je bilo potrebno pripremiti dokumentaciju sastavljenu od certifikata znanja engleskog jezika i prijepisa ocjena s preddiplomskog studija i/ili rezultata državne mature, ovisno prijavljuje li se student za preddiplomski ili diplomski odnosno specijalistički MBA studij u navedenim državama. Agencija IntegralEdu, kažu, čitavo je vrijeme bila na raspolaganju svim budućim studentima. Pomagali su oko prijevoda diploma, a prijave su bile moguće i ako će studenti preddiplomskih studija u Hrvatskoj svoje diplome za tu razinu studija dobiti u rujnu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close