Mladen Fogec: Doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Investicijska klima u Hrvatskoj se popravlja, ali svi ostali rastu brže od nas te postaju poželjniji i konkurentniji investitorima te mi moramo rasti i reformirati se puno brže, rečeno je na panelu "Kako do novih investicija" koji se održao danas u Zagrebu u sklopu konferencije "InvestCro – Je li Hrvatska spremna za nove investicije" u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24 sata.

Jako Andabak, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna smatra da se neke stvari po pitanju investicija mijenjaju na gore, a neke na bolje. No, ono što je konstantna je nefunkcionalna birokracija i zemljišno-pravni odnosi. Kao pozitivnije je istaknuo jeftiniji kapital, a kao novonastali problem nedostatak radne snage.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija smatra da je država precentralizirana i moramo poraditi na decentralizaciji. Ali isto tako je nužna i stalna komunikacija centralne države i lokalne samouprave kako bi zakonska regulativa odgovarala potrebama na terenu. "Građevinske dozvole se izdaju brzo, u roku 8 dana ako je sva dokumentacija u redu. No, mnoge jadranske županije su opterećene s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, legalizacijom i sličnim stvarima koje otežavaju provođenje brzog upravnog postupka, a koji je pak propisan od države", kaže Pauk.

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku upozorava da se jako sporo reformiramo.

"Mi smo već davno institucionalno izašli iz socijalizma u tržišnu ekonomiju, no socijalizam ni nakon 30 godina nije izašao iz naših glava. To da je i danas u fokusu našeg gospodarstva i politike problem propale brodogradnje, a ne ono što će biti za 5 ili 10 godina dovoljno govori gdje smo. A po pitanju investicijske klime, o njoj dovoljno govori činjenica da su
doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja. Radi se o iznosu o dvije milijarde eura doznaka godišnje, a investicije ne prelaze 1,7 milijardi", kaže Fogec.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke ističe da je Hrvatska napredovala i da i oni to vide kroz suradnju s našim klijentima, a koji su uglavnom male i srednje tvrtke. Problem je što Hrvatska raste, ali presporo. Drugi rastu bolje i brže. Siguran sam da bi na investicijskim listama Hrvatska mogla, uz prave mjere, već za godinu ili dvije rasti za 15-20 mjesta na tim listama", kaže čelnik Erstea. Kao jednu od takvih mjera ističe da bi svakog investitora u Hrvatskoj trebalo tretirati kao strateškog.

Komentari (1)
  • ivank0405
    ivank0405 14:58 22.2.2019.

    “doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja” to je osnovni razlog zašto se vladajući nisu zabrinjavale zbog odlaska ljudi. Rast su temeljili na tim doznakama. Baš kao nekad u jugi…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!