Ministarstvo poljoprivrede ovog je tjedna otvorilo javnu raspravu o novom zakonu o komasaciji

Autor: Božica Babić , 15. travanj 2014. u 22:00
Stjepan Kunovec, OPG

Stjepan Kunovec smatra je prije javne rasprave trebalo raspraviti koncept novog zakona.

Javna rasprava otvorena je nažalost bez da je prethodno među zainteresiranim skupinama raspravljen koncept.

Ostalo je nepoznato hoće li komasacija obuhvatiti isključivo zemljište u privatnom vlasništvu ili će najprije biti uključeno državno zemljište kako bi se zadovoljile određene interesne skupine koje već drže u zakupu državne oranice ili to planiraju, kako bi bile još dominantnije u nacionalnom agraru.      

Može li komasacija potaknuti veću proizvodnju hrane?
Komasacija je odlično rješenje za povećanje posjeda ukoliko se odradi kvalitetno. Pamtim onu iz 1984. kada je u današnjoj Zagrebačkoj županiji uređeno Črnec polje. Objedinjeni su blokovi i povećane površine te omeđene kanalima. Međutim, nama i dalje nedostaje strategija razvoja agrara, bez nje ni komasacija nema efekta. EU je jasno kazala da su obiteljska gospodarstva stup razvoja u ruralnom prostoru. Hrvatska je pretežno ruralna, no mi uvijek ne znamo što nam je nacionalni strateški okvir.     

Kakvo je raspoloženje na terenu, bit će interesa za okrupnjavanje parcela?
Sve ovisi o pristupu i jamstvima da nitko neće izgubiti kvalitetne parcele, a dobiti neplodno zemljište. Međutim, kako kod nas još uvijek vlada veliki nered u zemljišnim knjigama i katastru dvojim da bi to i te kako moglo usporiti postupak komasacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close