Uspješna slavonska tvrtka privlači buduće mesare s 10 tisuća kuna godišnje stipendije

Autor: Darko Bičak , 13. svibanj 2019. u 07:55
Imaju više od 380 zaposlenika u proizvodnji i prodaji

Učenicima se planira približiti ovo zanimanje i dodatnom mjesečnom naknadom te pojačanim promotivnim aktivnostima.

Hrvatskoj industriji nedostaje sve više radne snage, a poseban problem je u Slavoniji koja je postala sinonim za iseljavanje mladih iz naše zemlje. Zbog toga uspješne slavonske tvrtke pokušavaju sustavno pristupiti tom problemu kroz model koji bi im osigurao dovoljno stručne radne snage kroz duže razdoblje. 

Sustavne mjere
Jedna od njih je Mesna industrija Ravlić iz Osijeka koja u suradnji s Obrtničkom školom u Osijeku u predstojećoj školskoj godini ponovno planira projekt stipendiranja za zanimanje mesar.

Kako je pojasnila Klara Dumančić, brand menadžerica Mesne industrije Ravlić, kroz projekt "Budi moj mesar", nastoji se pronaći buduće djelatnike koji će se u Obrtničkoj školi u Osijeku školovati za zanimanje mesar, a u Ravlićevim proizvodnom pogonu odraditi praktični dio nastave kako bi stekli neophodna znanja i vještine.

"Budući da je zanimanje mesar danas nažalost deficitarno zanimanje, odlučili smo budućim srednjoškolcima ponuditi stipendiju tijekom školovanja u iznosu 10.000 kuna godišnje, odnosno 30.000 kuna za sve tri godine školovanja, kako bismo ih dodatno potaknuli na odabir ovog zvanja. Ovo će biti druga godina u kojoj Mesna industrija Ravlić organizira projekt stipendiranja te ove godine očekujemo veći interes. Učenicima planiramo približiti ovo zanimanje i ponuđenom dodatnom mjesečnom naknadom te pojačanim promotivnim aktivnostima kroz online kanale.

 

180 svinja

na sat može preraditi moderna klaonica Mesne industrije Ravlić iz Osijeka koja je započela s radom 1960. godine

Stipendiju Mesne industrije Ravlić može dobiti svaki učenik koji se upisuje u Obrtničku školu u Osijeku za zanimanje mesar te obavlja praksu u našem proizvodnom pogonu. Naravno, od učenika očekujemo da svoje obaveze u školi i na praksi redovito izvršavaju, a po završetku srednje škole nudimo im stalno zaposlenje u Mesnoj industriji Ravlić", kazala nam je Dumančić. Dodala je da će učenici koji uđu u ovaj program nakon završetka školovanja biti obvezni ostati zaposleni u ovoj firmi minimalno tri godine. 

Rast poslovanja
No, čak ako taj uvjet i ne bude ispunjen, neće morati vratiti čitavi iznos stipendije nego samo polovicu. Iz Ravlića ističu da je problem pronalaska stručne radne snage vrlo aktualan, posebice što se tiče kvalificiranih, ali i nekvalificiranih mesara koje su sami obučavali.

"Većina naših zaposlenika su mesari te smo se, uzimajući u obzir kako je to danas nažalost deficitarno zanimanje, odlučili okrenuti ovakvom modelu pronalaska i izučavanja kvalificiranog kadra. Mesna industrija Ravlić trenutno ima više od 380 zaposlenika, a bavi se proizvodnjom svježeg mesa i mesnih proizvoda. Kako ističu u Osijeku, proces prerade mesa uključuje klanje, rasijecanje, preradu i pakiranje mesnih proizvoda.  

"Moderna klaonica ima kapacitet klaoničke linije od 180 svinja i 35 goveda na sat, s mogućnošću proširenja. Mesoprerada je smještena na istoj lokaciji, a proizvodi brojne trajne i polutrajne proizvode. Kroz različite faze proizvodnje, koje se odvijaju pod našom kontrolom, imamo visok stupanj nadzora nad kvalitetom proizvoda i u konačnici možemo našim kupcima ponuditi proizvode visoke kvalitete proizvedene na nov i moderan način. Proizvodni pogon nalazi se u Petrijevcima, u predgrađu Osijeka. Proizvode plasiramo u više od 50 vlastitih mesnica diljem Hrvatske i mnogobrojne trgovačke centre", pojašnjava Klara Dumančić. 

Najbolja janjetina
Dodaje da je priča Mesne industrije Ravlić započela još 1960. godine otvaranjem restorana Plavi podrum u Osijeku, koji je ishodište cjelokupnog poslovanja Ravlić grupe. "Plavi podrum nalazio se u sklopu obiteljske kuće, a bio je nadaleko poznat po vrhunskoj janjetini s ražnja. Posao je dobro išao, na tržištu su se ukazale nove prilike, te se vlasnik društva, gdin. Zlatko Ravlić, odlučio okušati u mesnom biznisu.

Prva mesnica Ravlić otvorena je na prostoru Osječke tržnice 1993., a tri godine nakon toga je sagrađena i klaonica, na prostoru na kojemu se i danas nalazi jedan od najmodernijih i najreprezentativnijih klaoničkih objekata u Hrvatskoj. Danas je Mesna industrija Ravlić jedna od najvećih mesnih industrija koja ima vlastitu proizvodnju, vlastiti transport i vlastite mesnice", navode iz te tvrtke.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Mesna industrija Ravllić je u proteklom razdoblju imala veliki rast prihoda koji im je s 115,6 milijuna kuna u 2013. porastao na 181 milijun u idućoj godini, a do 2017. se to popelo za više od 240 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close