Maras predstavio aplikacije za poduzetnike: ‘Ovo je Facebook za donošenje zakona’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2014. u 14:09
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Poduzetnici će moći davati svoje komentare, prijedloge i primjedbe o propisima.

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je danas aplikacije putem kojih će poduzetnici, obrtnici i zadrugari po prvi put moći izravno iznositi svoje stavove u postupku donošenja novih zakona na području poduzetništva i obrta.

Poduzetnici će tako moći davati svoje komentare, prijedloge i primjedbe prilikom donošenja novih ili izmjene postojećih propisa te na taj način aktivno sudjelovati u stvaranju propisa koji bi im u budućnosti trebali olakšati poslovanje.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je istaknuo kako je riječ o dva alata, odnosno softvera koji će omogućiti bolju komunikaciju s poduzetnicima i u konačnici omogućiti bolje zakone.

"Ovo je Facebook za donošenje zakona", kazao je Maras.

Dodao je i kako ministarstvo želi, a na tome će i inzistirati, da se prilikom donošenja drugih zakona i akata provodi test kako bi se vidjelo koji je učinak u praksi tih zakona na malo i srednje poduzetništvo, na njihove prihode, njihovo poslovanje.

Aplikacija e-savjetovanje predstavlja alat pomoću kojeg se obavještava i konzultira javnost vezano za postupak procjene učinaka propisa, strateške dokumente poput strategija, akcijskih planova itd.

Aplikacija za savjetovanje s poduzetnicima je aplikacija pomoću koje Ministarstvo poduzetništva i obrta može izravno kontaktirati sve registrirane male i srednje poduzetnike kako bi izravno došlo do njihovog mišljenja i njihovih procjena o potencijalnim učincima novih propisa.

Poduzetnici će korištenjem ove aplikacije biti u mogućnosti izravno iznositi svoje stavove i mišljenja i tako sudjelovati u izradi kvalitetnijih propisa za malo i srednje poduzetništvo. Postupak i korištenje aplikacije su besplatni.

Navedene aplikacije dio su projekta "Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice – BIZimpact II", čiji je cilj unapređenje poslovne klime razvojem alata koji će omogućiti procjenu učinaka zakonodavnih promjena na malo gospodarstvo i poboljšanje informiranja malog gospodarstva o tim promjenema.

Projekt BIZimpact II traje od ožujka 2013. do ožujka 2015., vrijedan je 1,4 milijuna eura, od čega su 85 posto EU sredstva, a 15 posto je iz državnog proračuna.

Komentari (7)
Pogledajte sve

ovaj priučeni partijski konobar s Bjelolasice, bilo bi dobro da nam otkrije tajne uspješnog poslovanja, kako bi i mi svoje tvrtke doveli na nivo Bjelolasice

Ama iskreno, apsolutno mi svi na političkoj sceni izgledaju potpuno obezglavljeno… Puno je tu priče, ali prazne…


Nemam ništa protiv informatike, dapače i sam osobno živim od programiranja, ali naša se vlada previše bavi informatizacijom svega i svačega ali nikako da se uhvati konkretnih problema.

Samo kao primjer ovoga gore je uvođenje optike od strane CARNET-a svuda uz kuknjavu kako se nema novaca a puno se ulaže a kolega koji to postavlja kaže kako dovode optiku do svake hitne pomoći (imaju takav nalog od političara) pa se onda čude jer te hitne (čast iznimkama) nemaju niti jedan iliti brojkom imaju 0 kompjutera, računala i ostale informatičke opreme… Bitno da se radi… to što nema nikakvog učinka niti svrhe to što se odradi je nebitno – valjda.

I onda mi očekujemo napredak uz minimalno trošenje novaca…

Tko je tu lud…

Pa jel može netko gori od ovih?

Pogledaj tko nam vodi vladu,ministarstvo gospodarstva,financija.prometa,uprave,poduzetništva.Koga postavljaju za direktore javnih poduzeća,agencija,fondova.Jel čitaš ti novine,sa svakodnevnim aferama.evo danas je nova iz Hbora bila,jučer ovaj potroši milijun kuna za uređenje konferencijske dvorane u HZZo,a nema za lijekove bolesnoj djeci.

Mislim da smo dosegnuli dno.

Na forumu nadjem 20 ljudi koji bi bolje vodili državu od ovih zgubidana.

New Report

Close