Kreće izbor ljudi i događaja koji su dali najbolji pečat gospodarstvu

Autor: Darko Bičak , 29. rujan 2017. u 07:41
Predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić lani je nagradu dodijelila čelniku Adrisa Anti Vlahoviću/ Marko Lukunić/PIXSELL

Završnica izbora bit će krajem studenoga kada će se u Zagrebu nagrade dobitnicima dodjeljivati u četiri kategorije.

Nakon što je prošle godine premijerno zaživio izbor za gospodarstvenike i gospodarske događaje godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, ove jeseni će se manifestacija nastaviti s novim, ili ako čitatelji i stručni žiri tako odluče, i starim imenima, tvrtkama i događajima koji su obilježili gospodarstvo tijekom 2017. godine. Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često nepoticajnom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, pokrenu ovaj izbor. 

Fokus na gospodarstvo
Tako se želi, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj.  Poslovni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što posebno bolna tema.

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postali su i promotor izvrsnosti i uspješnosti. Završnica ovogodišnjeg projekta bit će krajem studenoga kada će se u zagrebačkom hotelu Esplanade nagrade dobitnicima dodjeljivati u četiri kategorije.  Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za Gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i Poslovni događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će možda manje ovisiti o poslovnim pokazateljima, a puno više bit će pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti. 

Kriteriji izbora
Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju imat će mogućnost osvojiti vrijedne nagrade. Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali i da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. 

Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet.  Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima. Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše bodova bit će ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja. 

Lanjski laureati
Prošle godine je za gospodarstvenika godine izabran čelnik Adrisa Ante Vlahović, a u odvojenim postupcima za laureata su ga izabrali i čitatelji i stručni žiri. Identično je bilo  i s gospodarskim događajem te su oba žirija zaključila da je to rast BDP-a. 

Tu je nagradu preuzeo ministar financija Zdravko Marić. On je tada komentirao da gospodarski rast ostvaren 2016. ne smije biti razlog da se odgađaju neke promjene. "Taj rast od 2,5 do tri posto više je nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo puno više stope i nadam se da ćemo i dogodine biti nominirani", rekao je ministar čija želja za nominacijom bi se, s obzirom na očekivani ovogodišnji rast BDP-a od tri posto, i mogla ostvariti. Za nagrade su lani i Đuro Horvat, Zvonimir Mršić, Mate Rimac te Branko Roglić, dok su u konkurenciji za gospodarski događaj bili i Advent u Zagrebu, otvaranje IBM-ova centra, investicije Dogus Grupe te Podravkino preuzimanje Žita.

Komentirajte prvi

New Report

Close