Kompanije Aragosa, Newrest i Importanne Resort dobitnici Zlatne kune

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2015. u 13:27
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora (HGK-ŽK) Dubrovnik u utorak je dodijelila plakete “Zlatna kuna” predstavnicima tvrtki Aragosa, Newrest te Importanne Resort u kategorijama malih, srednjih i velikih trgovačkih društava za rezultate ostvarene u 2014. godini na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora (HGK-ŽK) Dubrovnik u utorak je dodijelila plakete "Zlatna kuna" predstavnicima tvrtki Aragosa, Newrest te Importanne Resort u kategorijama malih, srednjih i velikih trgovačkih društava za rezultate ostvarene u 2014. godini na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Predsjednica HGK-ŽK Dubrovnik Terezina Orlić na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća istaknula je kako su razmatrane samo tvrtke koje imaju sjedište na jugu države te kako je statistički gledano, gospodarstvo u 2014. godini bilo u minusu.

"Ukupni prihodi za prošlu godinu su bili 8,5 milijardi kuna, a rashodi 9 milijardi kuna i statistički dolazimo do toga kako je ukupno poslovanje u minusu", rekla je Orlić, dodavši da je posljednje dvije godine na jugu Hrvatske gospodarstvo u stagnaciji.

Istaknula je i da je ukupna dobit kompanija koje su pozitivno poslovale bila 20 posto viša u odnosu na 2013. godinu te je iznosila 850 milijuna kuna. Dodala je da čak 48 posto dobiti ostvaruje svega 10 trgovačkih društava, od njih 3.417 koji su predali svoje završne obračune.

Na sjednici je rečeno i kako privatni smještaj čini 57 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te kako gosti u prosjeku ostaju tek 4,4 dana. "Mi smo u tom segmentu predzadnji, iza nas je samo Ličko-senjska županija", ustvrdila je Orlić.

Direktorica putničke agencije Aragosa Izabela Peručić istaknula je kako je tržište u današnje vrijeme tržište vrlo izazovno, a svoj uspjeh u kategoriji malih poduzeća pripisuje sposobnosti prilagodbe.

"Ima dosta poteškoća, potrebno je promatrati kretanja tržišta u svijetu. Kada su se dogodili poremećaji na ruskom i turskom tržištu mi smo se okrenuli azijskima", rekla je Peručić, ocijenivši da je ključ uspjeha "neprestana mijena".

Direktor tvrtke Newrest, koja obavlja ugostiteljske usluge u Zračnoj luci Dubrovnik, Željko Leoni ističe kako je njihov rast posljednjih godina u dvoznamenkastim postotcima.

"Mi smo u zadnjih nekoliko godina prešli u kategoriju srednjih trgovačkih društava po prihodu. Naše poslovanje je vezano uz povećanje broja putnika u Zračnoj luci Dubrovnik, ali broj putnika raste između 4 i 6 posto, a naši prihodi po dvoznamenkastim stopama. Povećali smo razinu usluge i kvalitetu, ulažemo puno u sigurnost, a okrenuli smo se i segmentu VIP zrakoplova. Naši kuhari svake godine idu na obuku u Francusku", naveo je Leoni.

Predsjednik uprave hotelske kuće Importanne Resort Denis Zovko naglasio je kako su za njihov uspjeh zaslužni u prvom redu zaposlenici te istaknuo da u Dubrovniku postoji još prostora za širenje hotelskih kapaciteta.

"Dubrovnik je poznata destinacija i u sezoni uvijek nedostaje kapaciteta. Uvijek se može podizati i kvaliteta usluge. Mi radimo cijelu godinu, no preko zime je borba. Nekad je znao biti jedan gost u hotelu, a sada je ipak drugačija situacija, za što je zaslužna orijentacija na grupni i kongresni turizam", izjavio je Zovko.

Na sjednici je priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu dobila i tvrtka HTP Orebić koja posluje više od 60 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close