Kako je moguće poslovati bez iti jedne zaposlene osobe

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naizgled je možda pomalo neobično da društva bez formalno zaposlenih osoba u njima,najnormalnije posluju.

Naizgled je možda pomalo neobično da društva bez formalno zaposlenih osoba u njima,najnormalnije posluju. Međutim, u RH je to česta situacija.

Postavlja se logično pitanje: Kako je uopće moguće da prihodi nastaju ako nema određenog angažmana? (op.a. namjerno nije spomenut termin rad ili djelo).

Naime, u Republici Hrvatskoj mjerodavni propisi više ne propisuju striktnu obvezu za trgovačka društva da moraju imati zaposlenike kako bi mogli obavljati registriranu djelatnost. 

Prema Odluci Ustavnog suda RH, br. U-I-646/1999 , te rješenju br. U-I-945/1999 (NN 52/00.) odredbe o obveznom zapošljavanju su ukinute, jer su bile u suprotnosti sa člankom 49. Ustava odnosno između ostaloga su onemogućavale i ograničavale poduzetnika da, sukladno svojim prosudbama utemeljenim na ekonomskim interesima, donosi odluke u korist trgovačkog društva.

Sada obveza postoji jedino ako u sklopu neke djelatnosti postoji posebni zakon ili podzakonski propis koji uređuje obavezno zapošljavanje djelatnika kao uvjet za obavljanje djelatnosti (npr. takvu obvezu propisuje Zakon o bankama i još neki propisi).

Možemo primjerice imati i situaciju da je član uprave društva, zapravo zaposlen u drugom Društvu, a osnovano društvo mu služi za evenutalni poduzetnički poduhvat.

Član uprave društva koji je osiguran na nekoj osnovi, primjerice, prema ugovoru o radu u drugom društvu, nije obvezan osigurati se i kao član uprave te također nema obvezu obračuna i uplate doprinosa, niti sklapanja ugovora o radu.

Dakle, za poslove uprave odnosno vođenja i zastupanja društva, što je zapravo pravo i obveza člana uprave, nema obveze zasnivanja radnog odnosa. 

Dakle, društvo može izdavati fakture, odnosno imati prihode, a potom i rashode bez zaposlenih osoba.

Međutim, iako postoji i odluka Ustavnog suda koju treba poštovati, stava sam kako nije sve crno-bijelo, te kako u praksi se u praksi mogu pojaviti problemi pri nadzoru jer inspektori mogu smatrati kako se ipak ne radi o poslovima zastupanja i vođenja društva, nego o čistom radu za koji je potreban Ugovor, što je zapravo svojevrsna pravna nesigurnost.

Ako se postavi pitanje gdje je granica zastupanja i vođenja poslova, te čistog rada moglo bi se smatrati kako se radi o individualnim okolnostima jer mjerodavni propisi ne definiraju mora li odnosno kad točno mora biti sklopljen Ugovor, što zapravo, ponavlja se, može stvarati pravnu nesigurnost.

Komentari (3)
 • miami
  miami 13:59 26.3.2015.

  Mi smo se držali do sada prakse - da je odgovorna osoba morala biti
  barem 1/2 radnog vremena u radnom odnosu, ako je htjela biti
  direktor d.o.o.- a.

  To podrazumijeva sve obaveze i sva prava iz radnog odnosa temeljem Zakona
  o radu. Time jedan čovjek može biti direktor- odgovorna osoba samo u 2 trgovačka društva….a može ih imati 200…
  To će biti zapetljancija ..ogromna. Zašto bi uopće trebala biti odgovorna osoba….nek OSNIVAČ sve plaća za sve odgovora…..fakat,
  a šta smo do sad radili,…na koliko sporova bili, na relaciji
  direktor -osnivač ..

  jer ste nam tupili , da moramo u društvu imati direktora -odgovornu
  osobu u radnom odnosu.. ako hoćemo novo trgovačko društvu !

 • miami
  miami 13:54 26.3.2015.

  OVO NIJE NORMALNO !

  Pa, da li znate , koliko je osoba na listi SRAMA bilo spomenuto, zbog toga jer su bili dužni za poreze i doprinose , koje nisu uplaćivali,
  jer NISU IMALI UGOVOR O RADU kao DIREKTOR trgovalkog društva za koje su
  radili ..?

  Pitanje odgovornosti?!

  Znači. regisriram društvo- KUPUJEM- PRODAJEM ….a zadužuje se onaj tko je potpisan na Ugovoru o kreditu….?
  A Rješenja o odgovornim osobama..?
  A potvrde o osobnim primanjima ?
  - izdavanje osobnih mjenica
  - izdavanje zadužnica društva …???? milijun pitanja ?!

 • Antonijo
  Antonijo 9:59 26.3.2015.

  Isuse koja smo mi država… i mi tražimo investitore? pa nama trebajoš 20 godina da se sredimo. Ništa manje od 20 godina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!