Kad se ispuhao posao s otkupom zlata, okrenuli su se novom hitu – zalagaonicama

Autor: Darko Bičak , 25. svibanj 2015. u 22:00
Marko Brkić i Dino Karić vode novu zagrebačku poslovnicu Bulla/Igor Kralj/PIXELL

Kako bi lakše prodavali stvari koje im mušterije prodaju ili ostave trajno u zalog, pokrenuli su agenciju za nekretnine.

Iako većina Hrvata o zalagaonicama danas zna samo iz popularne zabavne emisije Pawn Shop, koja govori o zgodama poduzetničke obitelji iz Las Vegasa, takav oblik trgovine je sve prisutniji i u našoj zemlji.

Procjenjuje se da trenutačno u Hrvatskoj djeluje 20-ak klasičnih zalogaonica, a gotovo 90 posto njih je vezano uz tvrtku Bull u vlasništvu mladih karlovačkih poduzetnika Domagoja Šoše i njegova partnera Filipa Križanića Bijelića. Oni su objedinili obiteljske trgovačke biznise u jedinstven sustav koji se prije nekoliko godina temeljio na otkupu zlata, a sad na klasičnim zalogaonicama robe širokog spektra: od elektronike, vozila, zemljišta i nekretnina do nakita i umjetnina.

Založio bi magarca
"U posao s otkupom zlata ozbiljno smo krenuli sredinom 2012. godine te smo imali ukupno 17 poslovnica diljem zemlje. Kako se u posljednje vrijeme biznis sa zlatom ispuhao, nismo više uspijevali pokriti ni troškove poslovanja, pa smo krenuli na zalagaonice", kaže Šoše. U njihovu su vlasništvu dvije zalagaonice u Karlovcu te po jedna u Rijeci i najnovija u Zagrebu, koja je na Savskom mostu otvorena prošloga tjedna. Usto imaju i franšize za dvije zalagaonice u Osijeku te po jednu u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Požegi i zagrebačkim Sesvetama i Dubravi.

Iako ponuda nije toliko velika i maštovita kao u američkoj televizijskoj seriji, i u zalagaonicama tvrtke Bull bilo je dogodovština. "Nedavno smo imali slučaj da nam je u poslovnicu u Karlovcu došao čovjek koji je na mjesec dana želio založiti svojega magarca. Naravno, doveo je i životinju da je procijenimo. Nakon prvog šoka i kraćih konzultacija, shvatili smo da ipak ne možemo uzeti ovakav zalog jer ga nemamo gdje držati, a i troškovi hrane te skrbi bili bi preveliki", priseća se Šoše.

Njegovi zaposlenici Marko Brkić i Dino Karić, koji sada vode poslovnicu u Zagrebu, imali su dogodovštinu s mušterijom koja je htjela zamijeniti svojeg sibirskoga hrčka za mobitel, što također nije realizirano. Kako je u zalagaonici moguće založiti, prodati, zamijeniti ili kupiti gotovo sve, u Bullu imaju niz eksperata za svako područje. Oni su im posebno potrebni kad su posrijedi umjetnine. "Svako malo se događa da nam netko dolazi s pričom kako je slika koju želi založiti Picasso, Monet ili Van Gogh. Većinu takvih ponuda odbijemo na prvu loptu jer i sami vidimo da je riječ o lošoj reprodukciji. Ako nismo sigurni, šaljemo ih stručnjacima na procjenu", kaže Brkić. U ovoj zalagaoničkoj grupi kažu da je odnos prema mušterijama koji dođu nešto založiti i prodati podjednak. 

Zalog ili prodaja
Obično zalog na neki predmet traje 30 dana, a provizija je od 10 do 20 posto procijenjene vrijednosti. Kako bi lakše prodavali stvari koje im mušterije prodaju ili ostave trajno u zalog, u Bullu su pokrenuli agenciju za nekretnine, a u planu je i turistička agencija. 

Šoše je inovator

Prodao patent za ležaljke za plažu sa sefom

Domagoj Šoše javnosti se predstavio prije dvije godine inovacijom: ležaljka sa sefom. Riječ je o projektu koji bi osigurao da se kupači osjećaju sigurno na plažama jer su njihove dragocjenosti, novčanici i mobiteli, zaključane u sefu koji je sastavni dio ležaljke. Brava na metalnim vratima sefa otvara se pomoću magnetskog koda u gumenoj narukvici. Kako nije uspio pronaći partnera u Hrvatskoj, a vlastita proizvodnja mu se nakon analize učinila prekompliciranom i preskupom, prodao je patent tvrtki u inozemstvo. Sama cijena, kao i ime tvrtke, poslovna su tajna. Šoše očekuje da bi se prve ležaljke mogle naći na tržištu iduće  turističke sezone.

Komentari (7)
Pogledajte sve

nakrcat če se robe koje neče moči prodati,njuškalo je pun robe koje nitko neče,do sada to kod nas nije dobro radilo jer mi nemamo običaj kupovati rabljenu robu kao ameri…i nemamo imigrante…više nih je pokušavalo i nakon par godina zatvorilo…otkup zlata je nešto drugo,prodaja zajamčena… a za rabljene tv i stare mobitele i satove tko če to kupiti? ..puno se gledala las vegas serija…

Zalagaonica zlata[/url] i ostalih predmeta na Savskom mostu i otkup zlata otvoreni su već duže vrijeme…

zašto bi bio lešinarski posao? to je posao za gospodu. kad si vidio da belgijski židov sa trgovine zlatom prijeđe na bijelu tehniku i zalaganje maznutih telefona? eventualno prelazi na drago kamenje. dijamante po mogućnosti.


nisu li ti poslovi otkupa zlata od osiromašenog stanovništva i zalaganja vrijedne imovine pomalo lešinarski poslovi?

i šta sad, hoćemo ih zabraniti?

New Report

Close