Imperativ nam je prevencija sistemskih rizika u budućnosti

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/ DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/ DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Rad najznačajnijih sektora pod nadzorom HANFA-e, a to su osiguravajuća društva, mirovinski i investicijski fondovi i tržište kapitala, ove je i sljedeće godine pod utjecajem brojnih zakonskih i drugih promjena. Novi Zakon o tržištu kapitala donesen je ljetos, no u cijelosti će zaživjeti početkom 2019. te donijeti veće ovlasti HANFA-i u dijelu nadzora nad sadržajem financijskih izvještaja izdavatelja čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze, što dosad nije bio slučaj.

Time će se nastojati spriječiti manipuliranje podacima te i na taj način izbjeći sistemski rizici u budućnosti. Promjene koje će biti usvojene i izglasane u području mirovinske reforme značajno će definirati rad mirovinskih fondova, a posebno odluka o tome koliki dio doprinosa će biti namijenjen kojem mirovinskom stupu te hoće li i kome biti isplaćivan dodatak na mirovinu. Osim utjecaja na budućnost   svih građana mirovinski fondovi predstavljaju i velike institucionalne investitore.

Njihova ulaganja bit će dodatno liberalizirana, čemu u prilog govori i prijedlog da će dio sredstava moći ulagati u startup projekte. Time će zasigurno potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva te dugoročno utjecati na rast gospodarstva. Zakonom će odrediti da se taj postupak odvija kroz regulirane platforme registrirane kod jednog od regulatora unutar EU, odnosno one platforme koje prihvaća HANFA. Budući da se radi o javnim sredstvima svih umirovljenika cijeli proces morat će biti strukturiran tako da može biti kvalitetno nadziran pri čemu će HANFA imati važnu ulogu. 

Uz to, novi Zakon o osiguranju uvelike će utjecati na pravila igre društava za osiguranje, a posebno u segmentu distribucije i prodaje osiguranja i zaštite prava potrošača. Potencijalna novost je i mogućnost da društva za životno osiguranje u budućnosti mogu isplaćivati mirovine iz dobrovoljnih mirovinskih fondova.  Digitalna ekonomija i razvoj blockchain tehnologija jedan su od potencijala za povećanje likvidnosti tržišta kapitala, a za očekivati je da će se uskoro formirati zajednički stav na razini EU u tom segmentu. 

Također, Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) razmatrat će u 2019. donošenje smjernica koje će postaviti standard kibernetičke sigurnosti sudionika tržišta kapitala i ujednačiti postupke za nadzor kibernetičke sigurnosti koje provode svi europski regulatori. 

Uz nadzor nebankovnog financijskog sektora, koji čini 33 posto udjela u ukupnom hrvatskom financijskom sustavu, te aktivno sudjelovanje naših stručnjaka u domaćim i međunarodnim radnim skupinama za normativu, dodatne ćemo napore usmjeriti prema unaprjeđenju postojećeg sustava identifikacije i praćenja ranjivosti u sustavu kroz razvoj novih metoda, alata i pristupa, a kako bi se razvoj i evolucija sistemskih rizika prevenirala i spriječila, umanjujući time nepovoljne učinke na financijski sustav u cjelini, ali i ukupno gospodarstvo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!