I bogatu ćemo vinarsku tradiciju upregnuti u razvoj turizma

Autor: Božica Babić , 02. lipanj 2016. u 22:01
Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline

Europskim novcem obnovit ćemo utvrdu Zelingrad, sagraditi reciklažno dvorište, obnoviti ceste…

Izložba vina kontinentalne Hrvatske izvrsna je prilika za promociju kvalitete zelinskih vina, s posebnim naglaskom na našu autohtonu sortu kraljevinu, koja iz dana u dan ima sve više zagovornika. Ističe to u razgovoru za Poslovni dnevnik zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec. Otkriva pritom razvoje planove grada koji se već može pohvaliti s manje od pet posto nezaposlenih.

Na području grada aktivno je oko 570 tvrtki i obrta i svrstani ste u 3. skupinu razvijenosti. U takvom okruženju, čini se da je gradonačelniku posao lak.
Statistika je uvijek varljiva, tako da joj treba pristupiti oprezno. Istina je da postoji značajna gospodarska aktivnost i zaista mnogo poduzetnika. No, da bi oni funkcionirali u poticajnom okruženju, treba riješiti mnogo izazova. Sveti Ivan Zelina pretežno je ruralni kraj, s čak 52 naselja, tako da se dosta problema vezuje uz infrastrukturu, posebno uz vodoopskrbu, odvodnju, nogostupe, lokalne puteve i slično. Razvojni potencijal je velik, ali je potrebno i mnogo truda da se sav taj potencijal stavi u funkciju.

Zelina ima manje od pet posto nezaposlenih te visoko kotira i na razini EU. Što je recept? 
Velik broj tvrtki, obrta i OPG-ova s jedne strane te blizina Zagreba svakako su jedan od ključnih razloga male nezaposlenosti. Želimo, međutim, povećati broj radnih mjesta u samome gradu, čime bismo smanjili troškove prijevoza na posao, te povećati broj tvrtki koje zapošljavaju visokoobrazovne pojedince. 

Gradovi i općine vode utrku s ponudom olakšica kojima mame poduzetnike u poslovne zone, što Zelina nudi?
U sklopu proračuna redovito osiguravamo sredstva u obliku potpora i olakšica, koja onda nastojimo usmjeriti u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta. Subvencija kamata na kredite jedna je od mjera usmjerena prema gospodarstvu, no potičemo i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz poticaje u poljoprivredi.

Zelinski kraj podatan je za poljoprivredu, posebice vinarstvo, kakvi su dugoročni planovi u tom segmentu? Imaju li zelinski vinari, njih gotovo 300, novih projekata?
Zelinski vinari su organizirani pretežno kroz mala obiteljska gospodarstva pa im je trebalo vremena i znanja da se pripreme za zahtjevne procese prikupljanja dokumentacije za provedbu projekata te za administrativne i financijske troškove koji uz to idu, tako da tek očekujemo realizaciju njihovih novih projekata. Upravo zbog toga smo od ove godine osigurali sredstva za pomoć u izradi natječajne dokumentacije za pripremu projekata. Nudimo i pomoć stručnjaka u sklopu LAG-a Zeleni bregi, za što smo osigurali uredovno vrijeme na lokaciji gradske uprave u Svetom Ivanu Zelini. I ova izložba izvrsna je prigoda za promociju kvalitete zelinskih vina.

U Zelini i okolici razvijeni su tov stoke i proizvodnja mlijeka, sektori koji su u problemima zbog ruskog embarga i uvoza iz EU. Pomaže li im Grad?
Većinu poljoprivrednika muče isti problemi i zaista im nije lako opstati u postojećem tržišnom okruženju. Još se uspijevaju održati, ali uz ovakve uvjete to neće biti dugo održivo. Nastojimo im pomoći u okviru naših financijskih mogućnosti. Ključna je, međutim, pomoć države u stvaranju stabilnih uvjeta za opstanak poljoprivrede. Upravo smo ove godine u plan proračuna uveli dodatnu potporu za povećanje stočnog fonda.

Kakve planove pripremate za jačanje turističkog potencijala?   
Turizam je godinama bio zapostavljen, nije bilo jasne strategije i značajnog elementa u našoj ponudi koji bi mogao kontinuirano privlačiti turiste te učiniti ovu destinaciju poznatom na široj turističkoj karti. Bilo je pojedinačnih pokušaja, od kojih su neki i uspjeli, no strateških aktivnosti nije bilo dovoljno. U strategiji razvoja grada do 2020. odredili smo nekoliko ključnih ciljeva usmjerenih prema turizmu. Jedan od njih je revitalizacija kupališta, odnosno gradnja novog turističko-rekreacijskog centra na prostoru bivših bazena. U pripremi je projekt rekonstrukcije srednjovjekovne utvrde Zelingrad, pri čemu bi se izuzetno vrijedni spomenik kulture u potpunosti obnovio te stavio u funkciju turizma. Tradiciju vinarstva također trebamo dodatno promovirati i povećati ponudu Zelinske vinske ceste.

Koristi li već grad europske fondove, kakva ulaganja planirate?
Dosad smo koristili sredstva fonda za regionalni razvoj, fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, javljali se i na natječaje Zagrebačke županije, no uglavnom je bila riječ o manjim iznosima. Glavni razlog što nismo koristili sredstva u većem obujmu nedostatak je projekata prilikom preuzimanja mjesta gradonačelnika 2013. Priprema projekata je, na žalost, dugotrajan proces koji zahtijeva dosta novaca i vremena, ali u pripremi je nekoliko značajnijih projekata. Jedan je izgradnja multifunkcionalnog centra s knjižnicom, zavičajnom zbirkom te centrom za udruge, zatim rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, gradnja reciklažnog dvorišta te obnova utvrde Zelingrad. U suradnji za Zagrebačkom županijom u tijeku su projekti rekonstrukcije javne rasvjete te uspostava vodoopskrbnog sustava na cijelom području grada.

Vlastitim primjerom za 'zelenu oazu'

Vaša obiteljska kuća u katalozima je niskoenergetskih objekata, grad ima e-punionicu. Zelina postaje zelena oaza?
Oduvijek smo bili "zelena oaza" i to nam je i jedna od strateških postavki. Razvoj promišljamo kroz zelene tehnologije. Među malobrojnim smo gradovima koji građanima omogućuju povoljnije uvjete komunalnog doprinosa i komunalne naknade ako grade niskoenergetske kuće. Već godinama provodimo odvojeno prikupljanje otpada. Radimo na projektima energetske učinkovitosti objekata u vlasništvu Grada. Smatram da Grad i ja osobno trebamo pozitivnim primjerima pokazati kako sačuvati našu "zelenu oazu".

Komentirajte prvi

New Report

Close