Hrvati love priliku u Celju industrijskim inovacijama, ali i ukrasnom ambalažom

Autor: Marta Duić , 14. rujan 2016. u 07:41
Press photo

Velike su šanse da Hrvatska iduće godine bude partner sajma u Celju. Pregovori su u tijeku.

U Celju je otvoren 49. Međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva (MOS), najveći sajam te vrste u Sloveniji i regiji, koji se ove godine održava na celjskom sajmištu od 13. do 18. rujna.  U šest dana trajanja sajma posjetitelji i izlagači intenzivno će raditi na networkingu i upoznati se s ponudom sajma koja obuhvaća više od 1500 izlagača iz 36 država.

Već 21. put zaredom zajednički nastup hrvatskih obrtnika i poduzetnika pripremila je Hrvatska obrtnička komora (HOK). Na zajedničkom izložbenom prostoru ove će se godine predstaviti 26 poduzeća, od njih tri prvi put. Pod okriljem Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavit će se tri poduzeća i samostalno još  njih pe, a na zajedničkom izlagačkom prostoru HGK Županijske komore Krapina bit će još četiri izlagača.

Slovenski recept
Uz uzvanike iz slovenske vlade i nadležnih komora, otvorenju je prisustvovao i tehnički ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat te Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. Trenutačno su u pregovorima i postoje velike šanse da Hrvatska iduće godine bude partner MOS-a, čime će dodatno učvrstiti međususjedske odnose i zajednički raditi za poduzetnike obiju država na tržištu Europske unije.

"Vlada se trudi, radimo iskorake i reforme za bolje sutra. Stabilan gospodarski rast i jasna strategija za upravljanje zemljom ono su s čime moramo nastaviti. Porast izvoza možemo zahvaliti malom i srednjem poduzetništvu naše zemlje", poručio je Miro Cerar, predsjednik slovenske vlade. Na štandu HOK-a moglo se naći svega, od sanduka za povrće i vino, keramike do inovacija u industriji. Jedan od predstavnika je i obrt EPO- energetsko procesna oprema koji je u više od 20 godina rada na hrvatskom i inozemnom tržištu stekao reference u domeni proizvodnje procesne opreme, alu-profila i brodske opreme. Ovlašteni je zastupnik tvrtke ayTec GmbH, Dachau,  jednoga od vodećih proizvođača Al profila i pribora za izradu lakih konstrukcija.

 

Cerar

Porast izvoza možemo zahvaliti malom i srednjem poduzetništvu.

Ambalažom u umjetnost
Na sajmu su predstavili uzorke proizvoda od aluminija i novi model vakuum agregata. Proizvodni, ali i tradicijski obrt Sandukar, pak, s više od trideset godina rada, uz standardni program proizvodnje drvene ambalaže za voće i povrće, proizvodi i rukom ukrašene drvene sanduke i ambalažu za vina. Novost  u njihovoj ponudi je i izrada ukrasnih sječki: od ostataka drvene sirovine odvajaju se komadi ručno rezbarenog drveta, koji se dodatno obrađuju, rukom boje i ukrašavaju i postaju suvenir i predmeti za unutarnju dekoraciju.

Na sajmu su predstavili modele drvene ambalaže za pakiranje voća i povrća. Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije na sajmu u Celju prezentira obrtnike iz domene umjetničkih i tradicijskih obrta. Prezentacijom 15 obrta i izlaganjem njihovih proizvoda željeli su pokazati presjek svih tradicijskih obrta i starih zanata ove županije. Uz tradicijske obrte na Celjskom sajmu će biti predstavljeni katalozi obrtnika građevinara i metaloprerađivača Krapinsko-zagorske županije.

Elmet iz Zagreba

'Naš adut su inovacije' 
Proizvodno-uslužni obrt Elmet iz Zagreba bavi se proizvodnjom i distribucija elektroničkih i mjernih uređaja za građevinarstvo i elektromehaničarske radionice. Vlasnik Branimir Turković ističe kako prvi puta na sajmu u Celju predstavlja  ponudu putem uzoraka proizvoda: digitalnih mjerača žice i kompjutorske balansirke za male rotore.˝Naš adut su inovacije u industriji. Očekujemo da će se ovaj novi mjerač koji smo predstavili nakon sajma biti prepoznat jer je riječ o jedinstvenoj inovaciji na tržištu. Trenutačno izvozimo u Tunis i Rumunjsku, a želja nam je ovim sajmom otvoriti i tržišta srednje Europe˝, objasnio je Turković.

Komentirajte prvi

New Report

Close