HOK traži ‘pro-biznis’ javnu upravu

Autor: Suzana Varošanec , 17. studeni 2016. u 14:11
HOK predlaže pokretanje nacionalnog projekta kao nastavak projekta PHARE 2005

Ministar Šprlje i predsjednik HOK-a Ranogajec suglasni oko važnosti mirenja za razvoj gospodarstva.

Po završetku 7. Međunarodne konferencije "Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom" Hrvatska obrtnička komora (HOK) kao njezin organizator ponovo pokreće svoje prijedloge, i to ovaj put za konkretne mjere i aktivnosti za razvoj sustava medijacije u Hrvatskoj, što je u interesu svih gospodarstvenika.

Između ostalog, kako se doznaje, Komora predlaže pokretanje nacionalnog projekta kao nastavak projekta PHARE 2005 "Jačanje medijacije kao alternative sudskom rješavanju sporova". Projekt bi okupio sve važne aktere, odnosno Ministarstvo pravosuđa kao nositelja te tri nacionalne asocijacije gospodarstvenika kao partnere – HOK, HGK i HUP. 

Uzor EIB
U jačanju partnerske suradnje, naime, očekuju i što aktivniji rad Povjerenstva za alternativno rješavanje sporova pri Ministarstvu pravosuđa, kao i realizaciju još jednog projekta predloženog Ministarstvu uprave RH.  Posrijedi je projekt za kreiranje javne uprave naklonjene poduzetnicima (Business Friendly Public Administration), a u okviku kojeg bi se osigurali uvjeti za smanjenje administrativnih barijera prvenstveno obrtnika i drugih malih i srednjih poduzetnika.  Obrtnička komora, kao tradicionalni promotor ARS-a u Hrvatskoj, predložila je više mjera i u okviru Strategije regionalnog razvoja RH (javno savjetovanje u tijeku), a upravo kao jednu od njih korištenje medijacije u rješavanju sporova tijekom upravljanja regionalnim razvojnim projektima, a po ugledu na EIB, čiji sustav je i predstavljen na konferenciji.

Vlada na potezu
Ministar pravosuđa Ante Šprlje i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec suglasni su da je alternativno rješavanje sporova važno za izgradnju konkurentnog gospodarstva. Na potezu je sada kako se čini nova Vlada, čiju punu podršku u realizaciji svojih prijedloga Komora ponovo zaziva i očekuje.

Naime, ministar Šprlje smatra da je mirno rješavanje sporova ne samo put ka konkurentnijem gospdarstvu, već i alat za razvoj boljih društvenih odnosa, te je potrebno i neizbježno ako želimo bolje pravosuđe. Sustavno povezivanje sudova sa izvansudskim centrima za mirenje u rješavanju sporova poduzetnika te sustav upućivanja stranaka u sudskim predmetima na izvansudsko mirenje kotiraju kao glavni izazovi, a otvoreno je još i pitanje rokova te financijskih sredstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close