HBOR osigurao izvozni promet od oko 13,72 mlrd. kn

Odsada odšteta za tri mjeseca/Daniel Kasap/PIXSELL Odsada odšteta za tri mjeseca/Daniel Kasap/PIXSELL

Hrvatska banka za obnovu i razvitak poboljšao uvjete osiguranja naplate kratkoročnih izvoznih potraživanja.

Uprava HBOR-a donijela je odluku o izmjeni uvjeta Programa osiguranja kratkoročnih izvoznih potraživanja te odluku o produženju roka provedbe Programa osiguranja koji je namijenjen malim izvoznicima.

Od sada će izvoznici koji s inozemnim kupcima ugovaraju odgodu plaćanja do jedne godine moći osigurati i do 90 posto svojih potraživanja za razliku od dosadašnjih 85 posto. Razdoblje čekanja na isplatu odštete skraćeno je s 5 na 3 mjeseca te je na taj način izvoznicima omogućeno efikasnije upravljanje likvidnošću. Tijekom dosadašnje provedbe Programa osiguranja kratkoročnih izvoznih potraživanja, HBOR je osigurao izvozni promet u visini od oko 13,72 milijarde kuna čime je podržan izvoz prerađivačke industrije i trgovine. Tijekom provedbe Programa isplaćeno je 25,35 milijuna kuna odštete i to  najviše zbog neplaćanja kupaca iz Italije.

Najveći interes od strane izvoznika trenutno je iskazan za tržište Ruske Federacije, Francuske i Indonezije. Produžen je također i rok provedbe Programa osiguranja koji je namijenjen malim izvoznicima do kraja 2018. Tako će HBOR i dalje poticati izvozne projekte mikro i malih poduzetnika čiji godišnji izvozni promet iznosi do dva milijuna eura. Korisnici ove police osiguranja ujedno mogu biti i poduzetnici koji tek započinju izvoziti. Predmet osiguranja su novčana potraživanja s odgodom do 180 dana, a police osiguranja mogu se vrlo povoljno i jednostavno ugovoriti za jednog ili više inozemnih kupaca.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve