Europska komisija pokreće natječaj s ukupnom nagradom od 150.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2017. u 10:46
FOTO: Thinkstock

U okviru natječaja za europske društvene inovacije za 2017. „Novi zamah jednakosti” dodijelit će se tri nagrade od 50.000 eura najboljim idejama za izvlačenje koristi od tehnoloških promjena u Europi u širim razmjerima.

Europska komisija danas je u Ateni službeno otvorila natječaj za najbolje europske društvene inovacije 2017. kojim bi se trebao dati novi zamah jednakosti i oblikovati naše buduće društvo tako što će se Europljani potaknuti na nove dinamične pristupe digitalnoj uključenosti, ekonomiji suradnje, povezanosti i razvoju vještina.

Europska komisija poziva Europljane da predstave inovativne alate, usluge i modele kojima bi se svim članovima društva omogućilo da steknu odgovarajuće vještine i iskoriste mnoge mogućnosti koje nam daju tehnologija i digitalna revolucija.

Natječaj za najbolje europske društvene inovacije, koji se organizira od 2012. u sjećanje na portugalskog političara i društvenog inovatora Dioga Vasconcelosa, svake godine ima novu temu povezanu s rješavanjem određenog problema u Europi.

Na ovogodišnjem otvaranju natječaja u muzeju Benaki u Ateni okupili su se društveni inovatori iz cijele Europe koji nas mogu nadahnuti. Na tom su događanju imali riječ stručnjaci koji rade u Grčkoj i drugim zemljama, koji su predstavljali organizacije kao što su OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmondo te Impact Hub Athens i Nesta.

Amalia Zepou, zamjenica gradonačelnika Atene, rekla je: Sve veće nejednakosti u prihodima, promjenjivo tržište rada i digitalizacija doveli su do znatnih promjena diljem Europe. I mi u Grčkoj osjetili smo to na vlastitoj koži. Međutim, nikad nismo bili svjesniji nego danas da su društvene inovacije snažan katalizator pozitivnih promjena i novih pristupa diljem Europe. Ponosna sam što sudjelujem u otvaranju natječaja za najbolje europske društvene inovacije 2017. u Ateni i znam da će Europljani tim izazovima pristupiti na kreativan način.

Europska se društva brzo mijenjanju uslijed tehnoloških promjena. Poduzeća koja se temelje na digitalnoj ili informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, na kreativnim industrijama, visokotehnološkoj proizvodnji i uslugama s naglaskom na znanju sve više doprinose gospodarstvu tako što potiču i iskorištavaju tehnološki napredak, ali i znatno utječu na tržište rada.

U ovom natječaju traže se svakojake inspirativne zamisli ljudi iz raznih dijelova Europe koji vjeruju u stvaranje doista uključivog gospodarstva i iskorištavanje vještina i tehnologija za premošćivanje razlika u našem društvu.

Europsku komisiju zanimaju inovacije alata, usluga i modela kako bi svi članovi društva stekli potrebne vještine za integraciju i nadmetanje u promjenjivom gospodarskom okruženju. Te bi zamisli mogle obuhvaćati sljedeće (popis nije isključiv):

 

● nove tehnologije i poslovne modele kojima se postiže veća uključivost digitalnog gospodarstva ili koji se koriste kolaborativnim pristupima smanjenju nejednakosti;

● inovacije s pomoću kojih se osobe u nepovoljnom položaju osposobljavaju za potpuno sudjelovanje u digitalnom gospodarstvu i dobivanje prihoda od zapošljavanja ili poduzetništva;

● inicijative u okviru kojih osobe kojima prijeti isključivanje s tržišta rada stječu odgovarajuće vještine za oblikovanje gospodarstva znanja, kao što su kreativnost, komunikacija ili rješavanje problema;

● rješenja s pomoću kojih se štite radnici s malim plaćama ili niskom razinom vještina te im se pruža potpora na tržištu rada koje se neprestano razvija.

 

Na natječaj se mogu prijaviti poduzetnici, društveni inovatori, studenti, projektanti, proizvođači, tehnološki entuzijasti, edukatori, pojedinci, skupine i organizacije iz raznih dijelova Europske unije i zemalja koje sudjeluju u europskom programu Obzor 2020.

Natječajem će se poduprijeti inovativne ideje i projekti kako bi se polučio održivi učinak. Trideset prijava koje najviše obećavaju ući će u poluzavršnicu te će njihovi podnositelji biti pozvani na mentorsku akademiju u Madridu da razviju svoje ideje.

Svaki od tri najučinkovitija projekta dobit će nagradu od 50.000 EUR na svečanoj dodjeli nagrada u Bruxellesu u listopadu 2017.

Prijave se primaju do 7. travnja (do podne po briselskom vremenu). Za detaljne informacije pogledajte: http://ec.europa.eu/growth/social-innovation-competition.

Komentirajte prvi

New Report

Close