Dodijeljeno 82 milijuna kuna za poduzetničke projekte kojima će se otvoriti 190 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2016. u 14:40
Foto: Thinkstock

Predstavljeni su korisnici čiji su projekti dobili sredstva u sklopu provedbe Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Danas je u kongresnom centru Forum Zagreb Ministarstvo poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), predstavilo projekte financirane bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. Projektima su dodijeljena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od preko 82 milijuna kuna (82.033.354,67 kuna) čime će se potaknuti ulaganja u ukupnom iznosu od preko 258 milijuna kuna (258.292.165,76 kuna) te će se otvorit 190 radnih mjesta.

Predstavljeni su korisnici čiji su projekti dobili sredstva u sklopu provedbe Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ kroz tri poziva; Ulaganje u proizvodnju tehnologiju MSP ( 7 ugovora ), Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu ( 5 ugovora)  te Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela ( 2 ugovora ). Korisnici 14 projekata, odnosno ugovora potpisanih kroz ova tri poziva u posljednjih šest mjeseci,  su:

Akord d.o.o., Županja

Brenum d.o.o., Mlini

Crv d.o.o., Velika Gorica

Dundo promet d.o.o., Radoboj

KFK Tehnika d.o.o., Rugvica

Marin Expert d.o.o., Dugopolje

Marodi d.o.o., Nedelišće

Multinorm d.o.o., Gradište

Oprema strojevi d.o.o., Ludbreg

Ragusa d.o.o., Nedelišće

TPK Orometal d.d., Oroslavje

Tvornica parketa Kolarec d.o.o., Kravarsko

Usluga d.o.o., Pakrac

Vemo Trade d.o.o., Drnje

Povodom potpisivanja ugovora s korisnicima, ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, izjavio je:

'Poduzetnici koji su se danas predstavili dokaz su kako u Hrvatskoj ima dovoljno kvalitetnih projekata, dobrih poslovnih prilika i načina kako uspješno pokrenuti ili unaprijediti vlastito poslovanje. Naš cilj je ovu godinu zaključiti s deset puta više sredstava iz EU fondova nego lani. Na taj način i uz jednostavnije procedure prijave na natječaje te kraći rok ostvarenja potpore, Ministarstvo poduzetništva i obrta postavlja se kao istinski partner poduzetniku i snažna pomoć hrvatskom realnom sektoru'.

Ministar je podsjetio kako se pojednostavljivanje procedure prvenstveno odnosi na pitanje zatvaranja financijske konstrukcije, što su do sada poduzetnici morali dokazivati prilikom prijave na natječaj, a sada će im to biti omogućeno tijekom provedbe projekta. Isto tako dodao je kako Ministarstvo priprema nove natječaje čiji je redoslijed objave planiran na način da poduzetnicima omogući put ulaganja od začetka ideje do konačnog  komercijalnog proizvoda.  

Pomoćnik ministra Mikel Čivljak dodao je kako na ovaj način administracija može biti u sinergiji s poduzetnicima te kako ona može i mora biti u službi njihova razvoja.

Pozivi „Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP“ i „Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu“ objedinjeni su u zajednički poziv „Kompetentnost i razvoj MSP“ koji je najveći objavljeni natječaj za poduzetnike u ukupnom iznosu od 867 milijuna kuna, pri čemu će se iznosi pojedinačnih potpora kretati od 300 tisuća kuna do 30 milijuna kuna. Poziv je namijenjen poticanju investicija u početna ulaganja poduzetnika, bilo da su ta ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diversifikacijom proizvodnje poslovne jedinice na proizvode koje dotična poslovna jedinica prethodno nije proizvodila ili temeljitom promjenom u sveukupnom proizvodnom procesu postojeće poslovne jedinice.

Važnost uloge HAMAG-BICRO-a u provedbi spomenutih natječaja naglasio je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec: 'Iznimno sam ponosan na naše poduzetnike i vjerujem kako će rezultati ovih projekata uskoro biti mjerljivi u povećanju broja zaposlenih, ostvarenih prihoda te izvoza proizvoda na nova tržišta, ostvarujući na taj način gospodarski rast Republike Hrvatske. HAMAG-BICRO, zajedno s MINPO-m, na ovaj način radi iskorak u strateškom i učinkovitom povlačenju EU sredstava kako bismo imali što više ovakvih uspješnih poduzetničkih priča. '

Javni poziv na dostavu projektnih prijava „Kompetentnost i razvoj MSP“ trajni je poziv što znači da se projektne prijave obrađuju i ocjenjuju prema redoslijedu po kojem su predane, a istim redoslijedom se i potpisuju Ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava, ovisno o ishodu vrednovanja projektnih prijava, do iskorištenja raspoloživih sredstava. Projektne prijave podnosit će sve do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. prosinca 2016. Poziv „Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“ namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima kako bi se potaknule  investicije u početna ulaganja povezana s izgradnjom novih, proširenjem kapaciteta i/ili povećanjem kvalitete postojećih hotela koji će po završetku investicije ispuniti minimalne uvjete i uvjete za kategoriju 3, 4 ili 5 zvjezdica jedne od sljedećih vrsta ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli: hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština ili difuzni hotel, uključujući diversifikaciju ponude hotela na usluge koje hotel prethodno nije nudio, a s ciljem produljenja turističke sezone i podizanja konkurentnosti MSP-a u turizmu. Poziv za turizam trajno je otvoreni poziv, što znači da se prijave zaprimaju kontinuirano, zaključno do 31. prosinca 2016., odnosno do iskorištenja sredstava čija je ukupna vrijednost 304 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close