CSEBA u Turkemnistanu dogovorila posao za hrvatske poduzetnike

Autor: Objava za medije , 28. veljača 2014. u 16:25
oto: Boris Scitar/PIXSELL

Dogovoreno je da će CSEBA raditi na promociji Turkmenistana u svim državama regije u kojoj Asocijacija djeluje.

Na poziv predsjednika Gurbangulya Berdimuhamedowa, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić boravio je od 24. do 26. veljače 2014. u posjetu Turkmenistanu.
Mesićevoj delegaciji pridružili su se predsjednik Predsjedništva CSEBA-e Mario Rendulić i manja skupina hrvatskih gospodarstvenika.

Rendulić je sa zamjenikom premijera Turkmenistana razgovarao o otvorenju ureda Asocijacije u Ašgabatu, za što će konkretni koraci uslijediti u najskorijem roku.

Dogovoreno je da će CSEBA raditi na promociji Turkmenistana u svim državama regije u kojoj Asocijacija djeluje. Razgovaralo se o znanstvenoj suradnji, razmjeni znanja i studenata, a posebno o suradnji u zdravstvu. Turkmenistan je izrazio interes za dragocjena iskustva hrvatskih liječnika u području transplantacije organa, a posebno jetre.

Za suradnju s CSEBA-om interes su iskazali i predstavnici Unije poduzetnika, čije su članice sve turkmenistanske tvrtke.

Mesić je s predsjednikom Berdimuhamedowim razgovarao o skoroj posjeti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Turkmenistanu. Konstatirani su odlični bilateralni odnosi dviju zemalja, ali i vrlo skromna suradnja u području gospodarstva.

Mesićevoj delegaciji pridružili su se predstavnici tvrtki Agens (vrijednosni papiri i sigurnosne etikete), Brana (upravljanje vodama), Klimaoprema (klimatizacija i ventilacija), Tvin (namještaj), Kamen (ukrasni kamen i mramor), Monter – strojarske montaže (naftna i plinska postrojenja) i Uljanik (brodogradilište).

Boravak hrvatskih gospodarstvenika u delegaciji s Mesićem i Rendulićem dao je i prve rezultate. Jedna od tvrtki koja je dogovorila poslove je Agens d.o.o, tvrtka specijalizirana za tiskanje vrijednosnih papira. Agensovi hardverski i softverski sustavi izrade vrijednosnih papira već su implementirani u šest država.

– Prezentirali smo revolucionarni sistem koji omogućava kontrolu lijekova u državi. Riječ je o softveru i hardveru. Pomoću tog sustava, u svakom se trenutku može znati gdje se koji lijek nalazi u čitavoj Republici Turkmenistanu, kao i odakle je taj lijek došao. Time se praktički „ubija“ crno tržište lijekova. Posao je vrijedan oko 10 milijuna eura, kaže Toni Bošnjak, menadžer Agensa.

Naš je sustav podržala Europska unija, jer EU od 1. siječnja 2016. propisuje da sve farmaceutske tvrtke moraju imati sustav kakav je naš, ili sličan, objašnjava Bošnjak.

U delegaciji su bili i predstavnici Uljanika, kompanije koja već posluje s Turkmenistanom. U pulskom brodogradilištu 14. prosinca 2013. je s navoza 2 u more porinuta gradnja 501 – „Berkarar“, prvi od zasad dva ugovorena trajekta (RO-PAX) namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora.

Ove trajekte Uljanik gradi za Državnu službu pomorskog i riječnog transporta Turkmenistana. Ugovor za gradnju 501 potpisan je u kolovozu 2012. godine, a isporuka broda očekuje se sredinom ove godine. Proizvodni proces gradnje ovog broda počeo je sredinom lipnja 2013. Prilika za poslove u Turkmenistanu ima još, kaže Anton Brajković, savjetnik Uprave Uljanika.

– Imali smo niz sastanaka na kojima smo istraživali mogućnosti. Što se Uljanika tiče, riječ je o gradnji brodova. Mi možemo proizvesti sve što kupac bude želio. Čekamo konkretizaciju interesa. Prostora za poslove svakako ima, no i do njihove konkretizacije, put je dug i trnovit.

Komentirajte prvi

New Report

Close