Crikvenica uređuje nove prostore za razne manifestacije, ali i rotor koji će smanjiti gužve tijekom turističke sezone

Autor: Saša Paparella , 27. travanj 2017. u 22:00
Gradske vlasti očekuju još jednu dobro sezonu/FOTOLIA

Dosad su ugovoreni radovi na rekonstrukciji luke Podvorska vrijedni 6,1 milijun kuna, od čega je Grad dao 500.000 kuna, a najviše je pomoglo resorno ministarstvo.

Na području Grada Crikvenica priprema se za još jednu uspješnu turističku sezonu – u završnoj fazi je uređenje Preradovićeve ulice u Crikvenici i središnjeg trga u Selcu, kao i uređenje rotora Duga. "Novi trgovi će Crikvenici podariti novu i osvježenu vizuru, a novi rotor na zapadnom ulazu u grad će značajno doprinijeti rasterećenju prometa tijekom sezone, koji je zbog velikog broja turista jedan od najvećih izazova destinacije.

 Ti novi trgovi bit će i izvrsna kulisa za brojne već dobro poznate i prepoznate, ali i nove manifestacije koje pripremaju Turistička zajednica i Grad u suradnji s drugim dionicima u turizmu, a cilj nam je ponoviti, a po mogućnosti i nadmašiti, prošlogodišnji rekordni rezultat od gotovo dva milijuna ostvarenih noćenja na području Rivijere Crikvenica", rekao nam je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.  Dodaje da je Tim za urbanu opremu i plaže Grada Crikvenice obišao sve plažne i druge frekventne prostore na području Grada Crikvenice na kojima se turisti rado zadržavaju, te utvrdio potrebe i nedostatke u prostoru koji će biti otklonjeni do početka turističke sezone. 

 

13,4 posto

porasla je zaposlenost u Gradu Crikvenici

Uređuje se Kačjak 
Zadnjih par sezona na crikveničkim je plažama bilo raznih novosti, kao što su npr. plaža za pse i zipline. Uz to, Crikvenica ima i šahovsku plažu koju gradske vlasti ove godine planiraju proširiti, te postavljanje dodatne opreme za sve ljubitelje šaha, kojima se pruža mogućnost da odigraju partiju šaha uz more s pogledom na zalazak sunca.  Najvažniji faktor u turizmu Crikvenice je još uvijek neprivatizirani Jadran d.d. Na upit kako napreduje uređenje turističkog naselja i kampa Kačjak, u Gradu odgovaraju kako imaju saznanja da je Jadran d.d. proveo natječaj za izradu poslovno planske dokumentacije čija je izrada obvezna za ishođenje građevinske dozvole. Gradsko vijeće Grada Crikvenice je prethodno donijelo Odluku o izradi UPU-a naselja Kačjak.

Otvoreni prema poduzetnicima 
Uz turizam, Grad Crikvenica potiče i ostale poduzetnike na razne načine. Najvažniji su Programi mjera za poticanje poduzetništva, poljoprivrede i ribarstva, kroz potporu poduzetničkih potpornih institucija kojih je Grad osnivač odnosno suosnivač – Poduzetnički centar Vinodol, LAG Vinodol,  LAGUR Tunera…  Poduzetnici se mogu obratiti i Odsjeku za gospodarstvo, turizam i projekte Grada Crikvenice koji im je na raspolaganju za sva pitanja. Grad svoje poduzetnike potiče i sufinanciranjem kamatne stope na poduzetničke kredite od dva i tri posto. Samo lani je kroz različite programe mjera poduzetnicima, obrtnicima, zadrugama, vlasnicima OPG-ova i ribarima s područja Grada dodijeljeno 219.688 kuna bespovratnih potpora. Grad Crikvenica je počeo s uvođenjem mjera za poduzetnike.

U prethodne dvije godine dodijeljeno je ukupno 473.218 kuna potpora. Učinak mjera iz 2015. donosi prosječan porast prihoda od 4,6 posto i prosječan porast zaposlenosti od 13,4 posto. Tijekom 2016. je dodijeljeno 204.495 kuna potpora poduzetnicima za 33 prijave, a vrijednost ulaganja poduzetnika je bila 834.062 kune.  Za poticanje ribarstva dodijeljene su tri potpore u ukupnom iznosu od 14.743 kune. U Programu razvoja ribarstva, povećan je iznos subvencije s 5.000 na 7.500 kuna, a od ove godine prihvaćena je i modernizacija ili zamjena glavnih ili pomoćnih motora na ribarskim brodicama. Cilj je očuvanje biološkog bogatstva mora, očuvanje i unaprjeđenje kvalitete proizvoda ribarstva te poboljšanje sigurnosti radnika na plovilu.

Uvedene su i neke novosti u Programu poticaja razvoja poljoprivrede i ribarstva. Program razvoja poljoprivrede sadrži četiri mjere kojima se potiče pokretanje poljoprivrednih gospodarstava, osposobljavanje i obrazovanje prijavitelja te stavljanje što više poljoprivrednog zemljišta u funkciju. Novost je i subvencija za nabavu košnica i pčelarske opreme. Na pitanje koliko RH ulaže u Crikvenicu, gradonačelnik odgovara – "ukupan iznos do sada ugovorenih radova za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Podvorska, iznosi 6,1 milijun kuna.  U projektu financijski sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 2,6 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija s ukupno dva milijuna kuna te Grad Crikvenica s pola milijuna kuna. Ostatak iznosa od milijun kuna bit će podmiren iz vlastitih sredstava Županijske lučke uprave Crikvenica. Svake godine se ulaže minimalno 200.000 kuna u luke otvorene za javni promet lokalnog značaja.

 

2 milijuna

turističkih noćenja rezultat je kojem se lani približila Crikvenica

Povoljno poslovno okruženje 
U Gradu ističu kako je Crikvenica dobila certifikat u okviru Programa Certifikacije gradova i općina kao grad s povoljnim poslovnim okruženjem. U taj se program Crikvenica uključila kao jedan od prvih hrvatskih gradova koji su uspjeli ispuniti niz zahtjevnih kriterija za dobivanje tog BFC certifikata.  U tu svrhu je reorganiziran sustav Gradske uprave kako bi se pružila bolja potpora gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima, osnovani su Odbor za gospodarstvo i Odbor za destinacijski menadžment kao savjetodavna tijela gradonačelnika koji donose smjernice za razvoj gospodarstva i destinacije, redizajnirana je gradska web stranica tako da postane preglednija i pruži više informacija za poduzetnike, otvorena je mail adresa na koju se poduzetnici mogu javiti svojim pitanjima, kritikama i prijedlozima…  

"Proces certifikacije je rezultirao brojnim poboljšanjima u poslovanju, kako gradske uprave, tako i potpornih institucija, a sve je to doprinijelo jačanju suradnje s gospodarstvenicima i investitorima. Zahvaljujući certifikatu, oni znaju da se mogu obratiti Gradu Crikvenici s punim povjerenjem i računati na brzo rješavanje svojih zahtjeva", kaže Rukavina.  Crikveničani kažu kako država ima sluha i dovoljno brine za poduzetnike, "ali uvijek ima prostora i više načina da se osmisle novi programi i potiče poduzetništvo. 

Raste agrozona

Sadnjom maslina oživljava se zanemareni kraj
Započetim projektom agrozone oplemenit će se područje od 27 hektara neobrađenog zemljišta između Dramlja i Jadranova, gdje će biti zasađeni maslinici, vinogradi i autohtono mediteransko bilje. Time će se potaknuti razvoj poljoprivrede, ali i gospodarstva i turizma na dosad zanemarenom području s kojega se pruža pogled na crikvenički akvatorij i Krk. Gradonačelnik Rukavina je uz pomoć najmlađih sugrađana iz Dramlja i Jadranova zasadio prvu maslinu na mjestu gdje će turisti uskoro dobiti mogućnost kušanja autohtonih crikveničkih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close