Bivši CEO Applea otkriva vještinu koja je Stevea Jobsa učinila “briljantnim” vođom

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2019. u 11:03
Foto: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Budući da se radi o suosnivaču tvrtke Apple i vizionaru iza nekih od vodećih svjetskih inovacija u osobnom računarstvu, malo tko bi doveo u pitanje stručnost Stevea Jobsa.

No prilično uobičajena interpersonalna vještina ga je pretvorila u "briljantnog" poslovnog vođu.

Ta vještina, prema bivšem predsjedniku Applea Johnu Sculleyju – je sposobnost slušanja.

Sculley, koji je cijelo desetljeće, od 1983. do 1993., bio izvršni direktor Applea, izjavio je CNBC-u da se ta vještina nije sama od sebe stvorila u Jobsu.

Umjesto toga, trebalo je 12 godina i odlazak iz Applea kako bi ju usavršio.

Jobs je slavno dao ostavku u Appleu 1985. godine, u dobi od 27 godina, nakon sukoba s Sculleyjem (bivšim saveznikom) i članovima uprave Applea u vezi strateškog smjera tvrtke.

U 12 godina koje su uslijedile, Jobs je osnovao još jednu kompaniju za računalni softver, NeXT, prije povratka u Apple 1997. godine.

Jobs 1.0 i Jobs 2.0

Kada se Jobs vratio u Apple 1997. nakon kupnje NeXT-a, bio je "druga osoba", rekao je Sculley, koji je prethodno vodio Pepsi.

On je opisao dva mandata Jobsa u Appleu kao Jobs 1.0 i Jobs 2.0.

Jobs 1.0 bio je obilježen nepokolebljivom ambicijom, ali je Jobs 2.0 bio zreliji i imao je veću spremnost da sluša druge, rekao je Sculley.

– Steve je bio briljantan u vezi toga što je vidio gdje će svijet biti 20 godina u budućnosti. Bio je tako karizmatičan da je sam sebe uvjerio, koliko je uvjerio i druge ljude, da je uvijek u pravu”, rekao je Sculley u vezi Jobsa 1.0.

"Ali mladi Steve Jobs nije bio tako dobar u slušanju kao Steve Jobs koji se vratio godinama kasnije", nastavio je, ističući da ga je to otvorilo novim načinima razmišljanja.

"Njegova životna iskustva između 1,0 i 2,0 su očito bila vrlo utjecajna."

U godinama koje su slijedile Jobsov povratak Appleu, smatrao se u velikoj mjeri odgovornim za oživljavanje poslovanja koje je bilo na rubu stečaja.

Danas, pod vodstvom Tim Cooka, koji je zamijenio Jobsa kao CEO neposredno prije njegove smrti 2011. godine, Apple se svrstava kao druga po veličini javna tvrtka na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Prethodi joj tehnološki gigant Microsoft, čijeg je izvršnog direktora Satya Nadella – Sculley nazvao primjerom sjajnog slušatelja.

Nedavno se Sculley sastao s Microsoftovim predsjednikom Johnom Thompsonom i pitao ga u čemu vidi Nadellin uspjeh, na što je Thompson odgovorio: "On je divan slušatelj i ima otvoren um."

"To je otvorenost i spremnost za slušanje", rekao je Sculley podsjećajući da je Nadella spasio tvrtku kada je "ispala s kolosijeka".

"To je u Microsoftu doista napravilo veliku razliku."

Komentirajte prvi

New Report

Close