Bez precizno odabranih radnika, tvrtke si ugrožavaju konkurentnost

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. svibanj 2018. u 22:00
U partnerstvu s Visokom školom Edward Bernays polaznicima škole omogućava usvajanje novih znanja iz ovog područja i mogućnost testiranja njihovih sposobnosti/Davor Višnjić/PIXSELL

Vladimir Benić, osnivač Career centra, digitalne platforme za proces zapošljavanja, o ‘duelu’ poslodavaca i kandidata.

CareerCentar relativno je nova digitalna platforma za efikasno provođenje procesa zapošljavanja, na tržištu prisutna od kraja prošle godine i namijenjena tvrtkama svih veličina, s čijim smo osnivačem Vladimirom Benićem razgovarali o motivaciji za pokretanjem vlastitog posla, najvećim prednostima kvalitetne i adekvatne pripreme u prijavi za željeni posao te eventualnim propustima koje ponavljaju i poslodavci i posloprimci. Uz tvrtke kojima pomaže u pronalasku najboljeg profila radnika, Benić i CareerCetar od ožujka ove godine zahvaljujući partnerstvu s Visokom školom za komunikacijski menadžment Edward Bernays i polaznicima Bernaysa omogućava usvajanje novih znanja iz ovog područja, kao i mogućnost testiranja njihovih sposobnosti kojima će jedan dan konkurirati na tržištu rada.

"Odabir i razvoj karijere vrlo je složen proces pa mladima uz stručno znanje treba dati alate i modele koji će im omogućiti pronalazak posla i okruženja prema njihovim vrijednostima i interesima.  Nama je drago što Bernays želi svojim studentima omogućiti razvoj u ovom segmentu i olakšati im prelazak u svijet rada. Posebno nas vesele sve uspješne karijerne priče u koje ćemo i mi ugraditi svoj mali  doprinos. Naša je vizija pozitivno utjecati  na percepciju rada i procesa zapošljavanja, osnažiti mlade kako bi s razumijevanjem donosili  karijerne  odluke  i kako bi sami bili u poziciji pozitivno oblikovati svoja radna okruženja", izjavio je Vladimir Benić prilikom potpisivanja ugovora o suradnji s Bernaysom. 

Ključna točka
Benić za sebe kaže da je posvećen postizanju veće efikasnosti u spajanju ponude i potražnje na tržištu rada te educiranju mladih na koji način razmišljati o izboru škole, fakulteta i karijere. Na Bernaysu su polaznicima osigurana tjedna predavanja u modulima od po dva sata na kojima se svaki put obrađuje nova tema kao što je analiza posla, kako napisati dobar životopis, kako se prezentirati na razgovoru za posao, a u sklopu posljednjeg modula moći će se upoznati i s online testiranjem. 

"Gotovo svi imaju izraženu percepciju da je životopis najvažniji i najviše ih brine koje informacije staviti u njega. Jedan od vodećih izazova mladima kada se prijavljuju za svoje prve poslove je pitanje koje informacije staviti u životopis, trebaju li navoditi sva prethodna radna iskustva kao primjerice konobarsko iskustvo, rad u skladištu ili različita prodajna iskustva. Svako je iskustvo vrijedno, ali pri tome se zaboravlja koliko je važno pravilno naglasiti vještine koje su stekli na tim poslovima", istaknuo je Benić. 

Osim toga, saznali smo, mlade brine i trebaju li staviti fotografiju, koje vlastite interese navesti te koji je format životopisa najbolji za prijavu. Drugi dio mladih s kojima su imali prilike surađivati, pak, svjestan je da je intervju ključna točka u procesu zapošljavanja pa ih tu zanima zašto se, primjerice, postavljaju 'glupa' pitanja, a koja zapravo pomažu u interpretaciji svakog pojedinca u odnosu s drugim kandidatima. 

Vladimir Benić kaže da u samostalne poduzetničke vode nije krenuo zbog nezadovoljstva na prijašnjim radnim mjestima, njima je, naprotiv, iznimno zadovoljan.  No, kroz hobi je, kazao nam je, uvidio da postoje određeni izazovi u procesima zapošljavanja, dok je primarna motivacija za pokretanje CareerCentra u konačnici bila svijest da se navedeno može poboljšati, odnosno da se poslodavce i posloprimce može efikasnije spojiti. 

Problem subjektivnosti
"Prilikom pokretanja nismo imali problema s birokracijom, a od EU fondova i Europskog fonda za regionalni razvoj smo dobili sufinanciranje u iznosu od 1,3 milijuna kuna što je olakšalo realizaciju projekta. Naš je izazov tržište i velik broj malih i srednjih poduzeća koja bi mogla poboljšati pronalazak odgovarajućeg kadra. Oni obično manje pažnje pridaju selekciji kandidata, kao i samoj kvaliteti tog procesa, nesvjesni da i zapošljavanje utječe na konkurentnost poduzeća. Proces zapošljavanja generalno pati od subjektivnosti, a to je problem s kojim se susreću i najbolje firme na svijetu.

Prepreka je način na koji naš mozak apsorbira signale, pa se na kraju pokaže da zapošljavate osobu koja vam se najviše svidjela, a ne nužno onu koja najbolje odgovara vašim uvjetima", komentirao je Benić.  Na pitanje gdje nastaje propust zbog kojega se mladi pri izlasku na tržište rada ne znaju prezentirati u najboljem mogućem svjetlu, Benić kaže da se dobrim dijelom krije u obrazovanju koje tim vještinama kod nas ne pridaje pažnju. S druge strane, sve navedeno se može nadoknaditi, za što je dovoljna uglavnom ambicija i rad na sebi. "Sam se davno našao u sličnoj situaciji nakon čega sam počeo proučavati literaturu na tu temu i nakon određenog vremena osjetio pomake u vlastitom samopouzdanju u svim sljedećim interakcijama s poslodavcima", dodao je. 

Online testiranje najveća vrijednost
Poslodavcima je, navodi, najveća vrijednost online testiranje, također u ponudi CareerCentra, koje je jeftinija opcija i za poslodavce i za buduće zaposlenike.  Ovim se alatom skraćuje proces i tvrtke imaju prilike testirati veći broj kandidata i time povećati šanse za zapošljavanje osobe s odgovarajućim kvalitetama. Naglašava da je iznimno važno razumjeti što poslodavac traži i da se radi o čistom prodajnom procesu jer poslodavac od kandidata kupuje njegovo vrijeme, talente i sposobnosti.  "Što bolje razumijete posao to ćete bolje formulirati životopis i svoj nastup na razgovoru. Slanje otvorenih molbi je najmanje učinkovit način kako ćete skrenuti pažnju na sebe jer u tom trenutku poslodavac vrlo vjerojatno ne traži zaposlenika toga profila. Samim time, nitko nema vremena obratiti pažnju na vašu otvorenu molbu jer njome ne rješavate njihov aktualni problem", smatra Benić.

Komentirajte prvi

New Report

Close