Zbog potražnje koja raste iz dana u dan, cijene luksuznih nekretnina skočile 20 posto

Autor: Marija Crnjak , 22. ožujak 2018. u 07:55
Villa Domes, Kempinski Golf & Spa resort, Savudrija, cijena na upit/FOTO: Sotheby's

U hrvatskom portfelju je trenutačno 200 nekretnina te nekoliko premium projekata. Kupci su uglavnom iz Europe, ali i Kinezi i Rusi.

Oporavak svjetskog tržišta luksuznih nekretnina prati i hrvatsko tržište koje bilježi značajan rast interesa inozemnih kupaca, no rast cijena od oko 20 posto u zadnjih godinu dana dogodio se u najvećoj mjeri zato što potražnju ne prati i adekvatan rast ponude, smatraju iz hrvatskog ureda svjetske kuće Sotheby's International Realty, otvorenog početkom prošle godine.

Njihovo globalno izvješće pokazuje da je svjetsko tržište luksuznih nekretnina doživjelo veliki uzlet nakon poteškoća koje su ga potresale proteklih godina. Sotheby's International Realty imao je tako 108 milijardi dolara prihoda od prodaje na globalnoj razini, u 950 ureda u 69 zemalja svijeta, gdje luksuzne nekretnine prodaje ukupno 22.000 brokera.  Pozitivni trendovi i rast potražnje za luksuznim nekretninama u Hrvatskoj dobar su znak potpunog oporavka tržišta te put prema percipiranju Hrvatske kako idealne zemlje za ulaganje i razvoj projekata, ističu u Sotheby'su. Kako je poznato, Croatia Sotheby's International Realty poznat je po realizaciji prodaje Todorićeve Vile Castello u Opatiji.

U Hrvatskoj su u godinu dana ostvarili rast ponude za 40 posto, a trenutačno u portfelju imaju oko 200 nekretnina, te jedan broj premium projekata za prodaju u diskreciji. Najveća ponuda luksuznih objekata je na obali, otkriva za Poslovni dnevnik Marko Pažanin, direktor i partner Croatia Sotheby's International Realty.  "Strani kupci u Hrvatskoj traže luksuzne vile prvi red do mora i u jezgrama povijesnih gradova poput Dubrovnika, Splita i Opatije.

Također su jako tražena građevinska zemljišta s projektima prvi red do mora te investicijski projekti na izvrsnim lokacijama. Bitna im je izvedba i kvaliteta objekta, ali i izuzetna lokacija, a naši klijenti najčešće dolaze iz zapadne i istočne Europe, ali i dalekih zemalja poput Kine i Indije te posebice Rusije", pojašnjava Pažanin. Iako je Hrvatska više nego spremna udovoljiti svim zahtjevima inozemnih klijenata kada su u pitanju luksuzne nekretnine i investicijski projekti, u Sotheby'su priželjkuju veći broj takvih objekata i novih investicijskih projekata.

"Resorti koji zadovoljavaju najviše standarde kupcima bi ponudili i cjelokupni menadžment nekretnine, što bi onda mogli popratiti i svjetski brendovi koji sve više ulaze na naše tržište, poput Four Seasonsa ili Marriotta", pojašnjava Marko Pažanin. Upravo stoga što trenutačno nemamo preveliki broj takvih objekata, a potražnja za njima raste iz dana u dan, cijene luksuznih nekretnina u Hrvatskoj porasle su za otprilike 20 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Klikom na interijere nekretnina na Jadranu , odmah vidite , koje su nekretnine kupili stranci- i koje
rentaju u Hrvatskoj…..vidi Hvar …
Stranac ne kupuje nekretnine, da bi došao jedanput na godinu okupati u bazenu……nego zbog
rentanja….

koje gluposti!!!! nemreš vjerovati koda se prodaju čarape. rijetko tko kupuje u hrvatskoj

New Report

Close