Zabrinuo ih pomor pa izgradili ‘neboder za pčele’

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2013. u 12:01
Fotografije preuzete s portala www.croenergo.eu

Oštar pad populacije pčela, bilo da je uzrokovan gubitkom prirodnog staništa, zagađenjem ili zbog bolesti, uzrokovao je ozbiljnu zabrinutost diljem svijeta.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Hive City /Hive City 

Oštar pad populacije pčela, bilo da je uzrokovan gubitkom prirodnog staništa, zagađenjem ili zbog bolesti, uzrokovao je ozbiljnu zabrinutost diljem svijeta. Suočeni s problemom velikog pomora pčela te očuvanja njihove populacije, studenti arhitekture sa sveučilišta u Buffalu odlučili su uskočiti u pomoć kreiranjem novog staništa u obliku "nebodera za pčele".

Struktura je izrađena od čeličnih cijevi koje su perforirane kako bi se omogućio ulazak prirodne svjetlosti i ventilacije. Unutar 11 metara visokog tornja nalazi se šesterokutni okvir od čempresa koji se može pomicati zbog lakšeg održavanje te služi kao novi dom pčelama. Posebnu čar tornju daje donji okvir od stakla koji posjetiteljima omogućuje uvid u aktivnosti u košnici.

Tim mladih arhitekata definirao je svoj projekt kao urbano stanište za koloniju pčela koja je prvobitno živjela u prozoru napuštene poslovne zgrade u Buffalu te se nada kako će postavljanjem projekta pod nazivom "Elevator B" pokrenuti ekološku i ekonomsku obnovu napuštenog područja uz rijeku kojim trenutno dominiraju napušteni silosi. Struktura je pobudila veliki interes lokalne zajednice te je potaknula stanovnike Buffala na promišljanje povezanosti pčela i ljudi te važnosti očuvanja populacije pčela. Izvorni članak pročitajte ovdje. [MEDIA SERVIS]
 

Komentirajte prvi

New Report

Close