‘Umjesto u RH, svako ulaganje u nekretnine završi u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji’

Autor: Ana Blašković , 10. travanj 2014. u 22:00
Znakovi oporavka u Hrvatskoj mogući su tek dogodine/Ž. Bašić/PIXSELL

Recesija i razduživanje pritišću cijene najma, kao i selidba sjedišta stranih kompanija izvan Hrvatske.

Imali smo izuzetan interes stranih investitora za nekretnine u Hrvatskoj, no svako ulaganje na kraju završi u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji.

U Srbiji postoji konsenzus između Vlade i lokalne uprave pa ulagač dobije subvencioniranu komunalnu naknadu, povrat novca iz EU fondova ili porezne olakšice. Kod nas? Mi ne možemo dobiti ni sastanak s nadležnima", ilustrira Vedrana Likan iz Colliers Internationala prilike na tržištu. "Velik je animozitet administracije prema privatnom sektoru i nema razumijevanja što bi ulaganje moglo donijeti. To je posljedica mentaliteta, intelektualnih kapaciteta i neznanja", ustvrdila je Likan na 10. međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina.

S britkom ocjenom bez ustezanja složili su se i ostali panelisti rasprave o mogućnostima na tržištu poslovnih nekretnina, ali i brojna publika. "Hrvatsku se perpcipira kao zemlju lokalnih šerifa. U nekim regijama poput Varaždina je situacija bolja, no što idete južnije više je primjera ulagača koji su izgubili svoj novac", dodao je direktor Spiller Farmera Patrick Franolić. Na tržištu komercijalnih nekretnina, najrazvijenijem dijelu nekretninskog tržišta, situacija je i dalje loša. Znakovi oporavka mogući su iduće godine, a u 2016. situacija bi se mogla vratiti na pretkrizne razine, smatraju u Colliersu. Lepeza ekonomskih nevolja od pada BDP-a, manjka reformi, fiskalne nesigurnosti i klizanje rejtinga, ubrzavaju razduživanje tvrtki.

Za tržište nekretnina to znači da nema ulaska novih igrača na tržište, dok postojeće strane kompanije sele sjedišta izvan Hrvatske. Rezultat je pritisak na cijene najma svih nekretnina osim onih vrhunskih na top lokacijama. "Tržište ovisi o fundamentima; ako nema stranih ulaganja, nema potrebe ni za novim poslovnim prostorima", kaže Vlaho Kojaković iz Europske banke za obnovu i razvoj.Igrači na tržištu računaju da bi se oporavak eurozone mogao zainteresirati ulagače za Hrvatsku. Tržište 'retaila' je zasićeno, aktiviraju se jedino ranije započeti projekti dok konkretnih poteza politike za iskorištavanje ogromnog potencijala logistike nema, zaključak je panela. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

nNstabilno tržište bez vizije i bilo kakve garancije sigurnosti, nestabilno gospodarstvo s neprestanim gušejem i neprestane promjene koje više ni mi domaći ne možemo pratiti.
A u Osijeku lokalna uprava još otima privatno vlasništvo kao u bivšoj SFRJ, a da ne govorima da se ne poštiva Ustav R.Hrvatske.
Što onda više imamo i reći!

@ furia,

nemaš pojma.
To je El Dorado.
Nikada nemože presušiti.
Kada nema love odu preko bare i posude kao Linić danas.
Za kamate ih nije briga , pa neće oni vračati.
Oni samo troše , koliko god hoće.

Nema godina dana kako su ministri, porezna uprava i većina administracije urlikali kako su svi lopovi, najavljivali osvete… Stvorili su klimu u kojoj nitko normalan neće uložiti svoje novce.

Sada se čude zašto im iz mjeseca u mjesec fali za plaće…
E pa dragi političari,službenici,birokrati… Plaća uskoro više neće biti.

treba reći investitorima – dok se ne ukinu stranke hdz i sdp, ne gubite vrijeme niti na informiranje o hrvatskoj.

neka porezna uprava “po tablicama” procjenjuje nekretnine, koje nitko normalan ni u ludilu ne bi kupio. veliki dio tih nekretnina bi u tržišnoj ekonomiji naprosto srušili i na njihovom mjestu bi se napravila tvornica ili stočna farma.

komu trebaju beskrajni redovi betonskih zidina bez ičega drugoga u okolici? ta to je besmisleno i uz samo more a kamoli u unutrašnjosti.

New Report

Close