Subvencije za stambene kredite mladima stižu najranije na ljeto

Autor: Ana Blašković , 05. siječanj 2017. u 09:00
Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja/Goran Stanzl/PIXSELL

Mjera će proračun stajati 35 milijuna kuna u 2017., a od prodaje nekretnina kroz PDV i porez na promet nekretnina Vlada očekuje 95 mil. kuna.

Subvencioniranje polovice rate stambenog kredita za mlade tijekom četiri godine, potez koji Vlada najavljuje kao demografsku mjeru iako ima rok trajanja do srpnja 2018., zaživjet će najranije na ljeto. Zakon je u javnoj raspravi do 12. siječnja, a mogao bi stupiti na snagu u ožujku. Tada na scenu stupa Agencija za promet nekretnina (APN) koja će, kao provedbeno tijelo, raspisati poziv bankama s uvjetima za sudjelovanje. 

Može i rabljeno
"Očekujem da ćemo koncem šestog, početkom sedmog mjeseca raspisati poziv zainteresiranim građanima da iskoriste tu mjeru", rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u radijskoj emisiji A sada Vlada. Subvencioniranje je namijenjeno kao mjera pomoći mladima – samcima, (izvan)bračnim zajednicama, životnim partnerima ili neformalnim partnerima, za stjecanje prve nekretnine, odnosno mlađima od 45 godina koji žele manji životni prostor zamijeniti većim, ali pod uvjetom da nemaju vlastite nekretnine ili prvu nekretninu prodaju u periodu koji će se tek definirati.

 

Kuščević

Mislim da banke vide dobru priliku i da će ponuditi i niže kamate od 3,95%.

Inače, mjera će proračun stajati 35 milijuna kuna u 2017., a od prodaje nekretnina kroz PDV i porez na promet nekretnina Vlada očekuje 95 milijuna kuna prihoda. "Tim zakonom dozvoljava se kupnja i rabljenih nekretnina što je važno za one sredine u kojima nema intenzivne stanogradnje, primjerice u Gunji ili Supetru na Braču, tako da ljudi ostanu živjeti u tim sredinama i ne moraju odlaziti u velike gradove čime ćemo postići vid urbane regeneracije", kazao je Kuščević.

Novina u odnosu na ranija rješenja jest što se za svako novorođeno ili posvojeno dijete sufinanciranje produljuje za dvije godine, odnosno za jednu godinu ako član kućanstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto. Maksimalni iznos kredita limitiran je na 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti s maksimalnom kamatnom stopom od 3,95 posto (efektivna). Eventualna ograničenja po pitanju fiksiranja kamata ili valutne klauzule Vlada nije predvidjela. Ono što je ograničila je maksimalna visina cijene stana čija se kupnja subvencionira na 1900 eura po metru kvadratnom, no Kuščević kaže da bi se to moglo i mijenjati s obzirom na razlike u cijenama nekretnina, primjerice Zagreba, Dubrovnika ili Osijeka. Inače, korisnik kredita može kupiti i skuplju nekretninu, no ta se razlika neće subvencionirati, a u program ne ulaze ni POS-ovi stanovi. 

Prilika za banke
Rok otplate je 30 godina, najkraće 15 godina da se izbjegnu moguće zloupotrebe da, primjerice, korisnik vrati kredit nakon četiri godine čime bi mu u praksi država otplatila pola kredita. "Sudeći po kontaktima s bankama, mislim da one tu vide svoju poslovnu priliku i da će ponuditi i niže kamate", uvjeren je Kuščević. U tom smislu banke bi priliku mogle vidjeti i u tome da APN s prvom ratom odmah isplaćuje ukupnu subvenciju za tu cijelu godinu što bankama olakšava planiranje prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close