Stranaca 18% među kupcima nekretnina

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2014. u 22:00
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Novi trend na stabiliziranom tržištu.

Cijene nekretnina se stabiliziraju, a pad prometa zaustavlja, ustvrdio je predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović na 10. godišnjoj Međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina.

Stabilizacija cijena, smatra, rezultat je dosegnute razine s koje više ne mogu padati. Trenutačno se, istaknuo je, može kupiti povoljno, a u 90 posto slučajeva kupci, da bi kupili, najprije trebaju prodati nekretninu. Novost na tržištu nekretnina porast je broja stranaca koji kupuju u Hrvatskoj, njihov je trenutni udio u kupoprodajnim transakcijama 18 posto.Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš istaknula je kako njezino ministarstvo želi fer odnos s investitorima, skraćivanje procedura i povećanu transparentnost.

Uspostava informatičkog sustava prostornog uređenja (ISPU) i e-dozvole na tom su tragu. Mrak Taritaš ocjenjuje kako se pokazuje da kvalitetni stanovi na dobrim lokacijama imaju konstantnu prođu, ali da je "srednji sloj u problemima s ekonomskim okvirima u kojima se kreće". Smatra kako znatan broj novih neprodanih stanova upućuje na pogrešne procjene ulaganja na krivim lokacijama, ali da nije riječ o 15-20 tisuća takvih stanova, već ih je između tri i četiri tisuće. Dvodnevna konferencija o tržištu nekretnina, u organizaciji tvrtke Filipović poslovno savjetovanje, okupila je više od stotinu sudionika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close