Saudijci najveći arapski ulagači u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2017. u 21:59
Sarajevo City Center jedna je od većih arapskih investicija u BiH

Arapski investitori uložili su u BiH više od 2 mlrd. kuna, Saudijci više od 800 mil. kuna, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, UAE-a, Libije i Sirije.

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH), od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 milijuna KM (više od 2 mlrd. kuna).

Najveći investitor je Saudijska Arabija s uloženih više od 200 milijuna KM (oko 800 mil. kuna), a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta. Na osnovu preliminarnih podataka za prvih devet mjeseci 2016. godine, registrirane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 mil. KM, Saudijske Arabije – 19,4 mil. KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20,1 mil. KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, stambeno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC. Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su: Turistički grad na području Općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži Sarajevo Waves te izgradnja stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower BiH kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Velik su problem investitorima brojne administrativne barijere, dugotrajne i komplicirane procedure, neučinkovitost javne uprave i sudova te teško dobivanje dozvola. U BiH je za otvaranje tvrtke potrebno 37 dana, u Hrvatskoj devet, a u Srbiji 12 dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close