Prodati stan ili ga dati u najam?

Autor: Jelena Kravoščanec Todorović / Opereta , 03. studeni 2015. u 11:46
Foto: Thinkstock

Prošla su vremena kad je bilo dovoljno samo oglasiti prodaju stana i on bi već bio prodan.

S obzirom na izazovno razdoblje na tržištu nekretnina, prodaja stana zahtijeva više truda nego prijašnjih godina. Stoga, ako imate stan koji ste odlučili prodati, potrebno ga je dobro pripremiti za prodaju.

Prošla su vremena kad je bilo dovoljno samo oglasiti prodaju stana i on bi već bio prodan. Danas je potrebno predstaviti ga u najboljem izdanju. Potrebno je očistiti ga, oličiti i isprazniti kako bi stan i kad nije riječ o novogradnji izgledao čisto, uredno i dopadljivo.

Čitav taj proces može se zakomplicirati ukoliko u stanu koji prodajete žive stanari i još vam za to plaćaju. Još je nezgodnije ako su u stanu stanari koji vam ne plaćaju. Dolazimo do nezgodne situacije za vas koji ste istovremeno prodavatelj i najmodavatelj. Kako te dvije stvari uskladiti? Ukratko, najčešće – vrlo teško. Razlog tome su često nemotivirani najmoprimatelji koji žive u stanu.

Svjesni smo situacije na današnjem tržištu i činjenice da je svaki prihod bitan, a u skladu s tim i činjenice da se teško odlučiti na rizik i odreći potrebnih primanja radi prodaje stana koja će se možda dogoditi brzo, a možda i ne tako brzo. Nažalost, garancije nema, ali vi možete utjecati na dužinu tog perioda. Upravo to je razlog zašto većina prodavatelja koji se nalaze u takvoj situaciji kalkuliraju i pokušavaju istovremeno zadržati najmoprimaca i pronaći kupca. Nisu svjesni da si na taj način ustvari rade „medvjeđu uslugu”. 

Onog trenutka kad ste donijeli odluku da ćete prodati nekretninu koja vam je donosila određeni prihod, potrebno je preuzeti kompletan rizik koji s tim dolazi. To podrazumijeva i otkazivanje ugovora o najmu podstanarima koji unutra žive i pripremu samog stana za prodaju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

i što je pjesnik time želio reći? koja je poanta? ili je to uvod u članak koji još nije objavljen!!??

New Report

Close