“Ovdje ništa ne funkcionira po propisima”: Ostao bez kuće u koju je uložio 2,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2018. u 09:01
Foto: Thinkstock

Rundqvistu nije jasno na koji je način Njemica došla do kuće koju je on u potpunosti platio

"U Hrvatskoj više nikome ne vjerujem. Ovdje ništa ne funkcionira po propisima. Ova država je kao crna Afrika", ovim riječima započeo je telefonski razgovor sa Glasom Istre Stig Christer Rundqvist iz švedskog grada Dannike koji je još 2003. godine kupio kuću u Ližnjanu bez koje je ostao u sudskoj trakavici dugoj 14 godina. Da bi vratio barem polovicu vlasništva, mora se ponovno sporiti. Naime, 10. travnja Županijski sud u Puli pravomoćnom je presudom uvažio njegovu žalbu i proglasio nedopuštenom ovrhu nad polovicom kuće koju je naložio pulski Općinski sud. Iako mu ova presuda ide u korist, Rundqvist nije siguran koji će biti njegovi daljnji koraci. Nešto će, veli, učiniti, no još ne zna što budući da je u kupnju i uređenje kuće te sudski proces u 14 godina potrošio 305 tisuća eura, odnosno 2,3 milijuna kuna.

Kako piše Glas Istre, kuću je kupio od njemačkog državljanina za 140 tisuća eura, a budući da je bila u roh bau fazi, u uređenje je uložio još 140 tisuća eura. No, nekoliko mjeseci kasnije iskrsnuo je problem. Bivša Nijemčeva supruga tvrdila je da joj pripada polovica kuće, do koje je uspjela doći sudskim putem. Rundqvist je na Općinskom sudu podigao tužbu protiv njemačkih supružnika, tvrdeći da je jedini vlasnik kuće, no osmogodišnji spor nije dobio. Sud je istom presudom naložio Nijemcu da isplati Rundqvistu 532.750 kuna na ime naknade štete, zajedno s pripadajućim kamatama. Taj dio presude postao je pravomoćan jer nije pobijan žalbom.

– Prilično sam siguran da je netko potplatio sud, nije postojao nijedan drugi razlog da bivša supruga dođe do kuće. Nijemac je morao platiti sudski trošak od 30.000 eura, a budući da to nije učinio, sud je ponudio drugi dio kuće na prodaju. Rekli smo OK, ići ćemo u proces i platiti kuću drugi put, objašnjava Rundqvist. Neovisno o njegovoj želji, i drugi dio kuće preuzela je Njemica, uselila se u kuću i promijenila brave.

Rundqvistu nije jasno na koji je način Njemica došla do kuće koju je on u potpunosti platio, za što posjeduje urednu dokumentaciju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close