Njemački tisak savjetuje: Kupite nekretnine na hrvatskoj obali

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Povoljne nekretnine na hrvatskoj obali i europska perspektiva zapadnog Balkana teme su kojima su se prošlog vikenda bavili njemački mediji.

Njemački list „Welt am Sonntag" u svom izdanju od 8. siječnja donosi opširan članak o cijenama nekretnina uz hrvatsku obalu. Kao primjer navodi švicarskog poduzetnika Dennisa Bandacka koji je za 2,7 milijuna eura na otoku Korčuli kupio manji hotel i planira kupnju još devet hotela. Autor članka ističe da je mogao ulagati i u bilo kojoj drugoj destinaciji na Sredozemlju, ali: „… u Hrvatskoj Bandrack vidi najbolji odnos između cijene i dobiti. I nije usamljen. Hrvatska privlači sve više hotelijera." U tekstu se kao razlog tog trenda navodi odličan razvoj turizma, ali se ističe i da je kupnja nekretnina na hrvatskoj obali dobar potez i za privatne ulagače: „Jer, na poznatim odredištima u zapadnom Sredozemlju cijene su porasle. Nasuprot tome, čini se da je u Hrvatskoj prilika povoljna.(…) Izgleda da je upravo ove zime došlo do još jednog laganog pada cijena, javljaju analitičari." No istovremeno se upozorava ulagače da dobro otvore oči pri kupnji i prekontroliraju vlasničke odnose i valjanost građevinske dozvole.

Kako piše DW, autor citira Matthewa Montagu-Pollocka, izdavača međunarodnog informacijskog servisa za nekretnine za odmor Global Properity Guide, koji kaže da su najskuplje turističke nekretnine u Dalmaciji. To se opravdava dugom turističkom tradicijom te regije, ali i snimanjem poznate serije Igra prijestolja u Dubrovniku, koje privlači brojne fanove. No u članku se upozorava da će s prestankom snimanja serije pasti i zanimanje za Dubrovnik: „To može dovesti do toga da cijene za vikendice i apartmane oko Dubrovnika uskoro padnu. Ali dugoročno će ulagači vjerojatno profitirati od nekretnine u toj regiji. 'Biser Jadrana će uvijek privlačiti turiste', kaže Thomas Beyerle iz firme za promet nekretnina Catella."

Kao primjer regije u kojoj će srednjoročno doći do rasta vrijednosti nekretnina u članku se navodi Istra, i to posebice zbog blizine juga Njemačke i Austrije, kao i zbog brojnih međunarodnih zvijezda, poput Gwyneth Paltrow, Toma Cruisea i Bernieja Ecclestonea, koje su bile oduševljene tim poluotokom.

Autor teksta prenosi i brojke kojima raspolaže Matthew Montagu-Pollock, a koje govore da se iznajmljivanjem kuća za odmor i apartmana u Hrvatskoj može ostvariti prosječna dobit od 6,2 posto. I na kraju se savjetuje stranim ulagačima, koji žele na veliko iznajmljivati nekretnine, da u Hrvatskoj otvore firmu, jer na taj način mogu štedjeti na porezu.

Komentari (7)
 • Moller
  Moller 15:49 10.1.2017.

  nakon rasta DAX-a sa 3600 na 11600 normalno je da sada pišu, da treba pokupovatii naše nekretnine, nećemo ih mi kupovati s Crobexom od 1500-2000

 • delboy
  delboy 15:39 10.1.2017.

  pa u pravu su. treba kupovati nekretnine u istri. trebalo je oduvijek i trebat će i ubuduće jer je istra najbliže more bavarcima, austrijancima, sjevernim talijanima, švicarcima, a svi redom imaju viška love i strah od inflacije. već sad su cijene poprilično veće nego prije godinu, dvije. gotovo da i nema stanova u poznatim turističkim mjestima ispod 1600 eura po m2, a manji stanovi idu i po 2000-3000 eura, a u rovinju i znatno više. sve se prodaje. kad tome dodamo slovence koji kupuju sve što se ponudi ispod 120.000 eura + nedostatak stanova na zapadnoj obali istre za domaće stanovništvo, nije ni čudo što nijemci ovako pišu.

 • AKTER1610
  AKTER1610 14:16 10.1.2017.

  Stvarno jeftini spin za i protiv ulaganja u ovo i ono, kako kome više odgovara.
  Jadan je onaj tko vas ne kuži.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve