Niži porez ugrađen u rast cijena ‘kvadrata

Autor: Jadranka Dozan , 06. siječanj 2019. u 22:00
Rast BDP-a i niske kamate na kredite više idu na ruku prodavateljima nekretnina/Damir Špehar/PIXSELL

Porez na promet s ovom godinom pao za četvrtinu (na 3%), ali cijene kvadrata lani porasle 6-7%.

S početkom 2019. porez na promet nekretninama pao je sa 4 na 3 posto, tj. za četvrtinu. Istodobno, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u Hrvatskoj lani u odnosu na 2017. porasle između 6 i 7%, a slično su rasle i godinu prije.

Samo u Zagrebu npr. lani su cijene u prosjeku povećane 9%, na 1900 eura po četvronom metru, navode u Udruženju poslovanja nekretninama pri HGK.

Dopredsjednik tog udruženja Boro Vujović kaže kako s rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima. 

Zbog svega niži porez vjeorjatno neće osobito utjecati na tržište u smislu više kupnja. Ipak, ta je novost dobra već i zato što će ljudi imati manje motiva za prikazivanje manjih iznosa u kupoprodajnim ugovorima pa ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama te bolji uvid realna kretanja na tržištu.

Druga novost vezana uz to tržište u 2019. odnosi se na pravo produženja 5-godišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne 2 godine.

Prema najavama, od rujna s tim mogu računati i kupci nekretnine koji već imaju dijete (a ne samo koji ga dobiju nakon što postanu korisnici programa). Realno je očekivati da potencijalni korisnici do sredine godine neće ni ići u ozbiljniju potragu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close