Nema poreza, ali bit će procjene nekretnina

Autor: Marija Brnić , 12. ožujak 2015. u 22:00
Porez na nekretnine čeka bolje vrijeme/K. Štedul Fabac/PIXSELL

Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina za 15-ak dana kreće u saborsku proceduru.

Vijest kako je Vlada odustala od oporezivanja nekretnina, na čiju se primjenu od početka iduće godine obvezala Europskoj komisiji u Programu konvergencije, a uvrštena je i među osam ekonomskih preporuka Komisije koje Hrvatska treba ispuniti ove godine, zasad nije izazvala ozbiljnije reakcije.

Tek je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrđeno da će njihov prijedlog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, za koji je uvođenje poreza na nekretnine s 1. siječnjem 2016. bio razlog za hitno usvajanje, u razmatranje kroz petnaestak dana biti pušten u redovnu proceduru u Hrvatski sabor. Zamjenik ministrice Željko Uhlir pojašnjava kako je sam zakon o procjeni vrijednosti nekretnina važan za uvođenje poreza na nekretnine, no i bez njegovog uvođenja potrebno ga je donijeti, budući da je Hrvatska posljednja u europskom krugu država koja nema zakonski uređeno to područje. "Ako se i neće uvesti porez na nekretnine ne znači da ovo pitanje ne treba ozbiljno urediti, jer njegovo uvođenje nužno je radi pravne sigurnosti", kaže Uhlir, koji pojašnjava kako je već lani s uvođenjem uredbe i pravilnika o metodama procjene pokazalo da je važno urediti to područje, no samo zakon može uvesti i sankcije, što je i potaknulo izradu zakona.

U međuvremenu je zakon prošao javnu raspravu, te izazvao velik interes zainteresiranih, a posljednji u nizu reagirali su gradovi. Uloga lokalnih jedinica važna je za uspostavu sustava prikupljanja podataka, no Udruga gradova pobunila se što se zakonom ta uloga daje samo županijama i velikim gradovima. No, i manji gradovi, pa i općine imat će mogućnost sudjelovati u dogovoru s županijom. Kako saznajemo, takve su namjere iskazali već Umag, Koprivnica i Velika Gorica.

Uhlir smatra da će zakonom koji će uskoro biti upućen u proceduru biti osiguran temelj za uspostavu kvalitetnog sustava procjenjivanja vrijednosti nekretnina, u kojemu će, za razliku od dosadašnje prakse u kojoj se u obzir uzimalo prodajne cijene iz oglasa u medijima, jasno biti definirano koje se podatke koristi za procjenjivanje, utvrđene su i metode procjene, formule i koeficijenti, kao i tko se može baviti procjenjivanjem nekretnina. I sada ima dosta otpora reguliranju ovog područja, kaže Uhlir, uvjeravajući kako će primjenom zakona investitori u Hrvatskoj biti sigurniji oko vrijednosti nekretnina u koje ulažu. Realizacijom zakona, zaključuje zamjenik ministrice graditeljstva, stvorit će se i važan element za uvođenje poreza na nekretnine, neovisno o tome kada će se započeti s njegovom primjenom. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

čemu to ako se neće plaćati porez na nekretnine?
onda će trebati revalorizaciju raditi kada se bude uvodio…
a tada možda mnogih objekata više neće ni biti.

@Barbosa
Ustav RH predviđa ovo i niz drugih prema potrebi uvedenih nameta: iznimno se može uvesti određene naknade za stambeni prostor, ukoliko su potrebne za financiranje lova u dalekim afričkim zemljama, na vrlo rijetke primjerke životinja, potrebnih za upotpunjavanje i obogaćivanje kolekcija, visokopozicioniranih članova državnih tvrtki ili institucija

o ćemu uopće raspravljate???
…kakav hebeni porez na nekretnine, to se niti ne može uvesti jer je u suprotnosti sa Ustavom RH i to po:

Članak 16.

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.

Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.
Članak 34.

Dom je nepovrediv.

Članak 49.
Prava stečena ulaganjem kapitala,( pa tako i pravo vlasništva), ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom.

i komunalna naknada i naknada za uređenje voda su suprotne ustavnom zakonu jer se obračunavaju po m2 građevine i to nakon jednom steknutug prava vlasništva !

oni mogu izračunati cijenu koštanja ( i to okvirno ) četvorni metar iznad prosječne gradnje košta 400 eurića. likovi koji su plaćali nebulozne cijene zemljišta s željom 100 postotne zarade odlaze u povjest. zapad priznaje dobar posao ako je čista dobit od 15 – 20 posto što je vrhunska zarada. po toj metodologiji cijena nebi smjela prelaziti 900 eurića plus 20 posto zarade što iznosi 100 eurića. drugo je sve nebuloza i snovi da je hrvatska i zagreb london i paris!![emo_smijeh]

New Report

Close