Koncertima preživljavaju do odluke o dražbi 2017.

Autor: Suzana Varošanec , 07. rujan 2016. u 22:01
Trgovački sud u Splitu češlja svaku kunu prihoda, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Stečajni upravitelj nada se arbitražnom pravorijeku do kraja 2016.

Novčani tijek u stečaju tvrtke Sportski Grad TPN, u sklopu kojeg posluje Spaladium arena, u kunu, čini se, češlja Trgovački sud u Splitu. Od stečajnog upravitelja Perice Mitrovića traži se detaljno objašnjenje o dvjema stavkama, a potom će se “po službenoj dužnosti odlučiti jesu li ispunjene pretpostavke za razrješenje”.

Stoji to u novom zaključku suda, a konkretnije se očekuje odgovor za tzv. stavku ostalo, odnosno priljev u iznosu od oko 110 tisuća kuna, kao i na temelju čije odluke je ljetos prodan razglas za 137,5 tisuća kuna. Inače, kupac je šibenska Mediteran produkcija, i to na ponovljenom natječaju, oglašenom u skladu s pravilima, a na temelju prikupljanja pisanih ponuda uz navođenje procijenje vrijednosti.

Sam Mitrović demantira bilo kakve probleme na relaciji sa sudom. Štoviše, kaže da je dopunsko očitovanje uobičajena praksa, što potvrđuje i drugi iz njegove branše. Ne ulazeći u konkretni slučaj, neki navode da sud logično zanima svaka kuna, pa specificiraju i priljev od kamata u iznosu četiri kune. Sto tisuća kuna, pak, smatra se velikom imovinom, kaže jedan sugovornik, i stoga je njegova praksa da se ponude otvaraju na sjednici Odbora vjerovnika. Trošak sazivanja stoji oko 200 kuna po članu, koji potom i donosi odluku, o čemu se zapisnik prilaže sudu.

Mitrovićevo izvješće pokazuje da je od početka stečaja ostvaren priljev blizu sedam milijuna kuna. Uz prvo plaćanje naknade od strane Grada Splita u iznosu od 955 tisuća kuna, Sportski grad nadalje zapravo preživljava zahvaljujući najmu prostora: u nepune dvije godine tako je namaknuo oko 3,1 mil. kn, od čega 2,6 mil. iznajmljivanjem arene, te 1,3 mil. kn čine prihodi od ulaznica i klizališta. Sponzori su donijeli oko 470 tisuća kuna, iznajmljeni šankovi još oko 320 tisuća kuna mil., no kako je naplaćeno preostalih 110 tisuća kuna, bit će poznato krajem rujna. Status quo, uz nastavak poslovanja u novoj sezoni s koncertom Olivera i Gibonija 7. listopada u Spaladiumu, kaže stečajni upravitelj, očekuje se do odluke o arbitraži, u kojoj su razlučni vjerovnici – Erste banka i Unicredit Bank Austria, koji su kreditirali gradnju arene, uz jamstvo Grada Splita, tužili jamca, kao i Sportski grad. Sporno je je li Grad obveznik vraćanja kredita kao jamac ili tvrtka. Mitrović očekuje pravorijek do kraja godine, a dogodine i odluku o dražbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close