Kako komentirate da cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje padaju, ali rastu na Jadranu?

Autor: Darko Bičak , 10. ožujak 2014. u 22:00
Vedrana Likan, Cooliers

Vedrana Likan smatra da tržište nekretnina prati gospodarska kretanja.

Teško je generalno donositi neke konkretne zaključke o cijeni nekretnina jer hrvatsko tržište kumulativno uključuje atraktivne nekretnine u centru Zagreba, ali isto tako i kupcima neatraktivne lokacije u Slavoniji, Lici ili negdje drugdje. Trend je da tržište nekretnina prati gospodarska kretanja i kada je negativan BDP, tada pada i cijena nekretnina. 

Kako tumačite rast cijena nekretnina na Jadranu?
Radi se o sezonskom efektu koji je vidljiv već godinama da s prvim zrakama sunca poraste cijena nekretnina. Trend je da od ožujka do lipnja cijene nekretnina na Jadranu lagano rastu. U srpnju i kolovozu je stagnacija jer svi koriste nekretnine koje posjeduju. S jeseni i na zimu pak dolazi do pada traženih cijena. Činjenica je da se radi o minimalnom rastu, uglavnom traženih cijena, u očekivanju većeg interesa stranih kupaca. Bilo bi zanimljivo vidjeti da li su te tražene cijene u konačnici i realizirane i u kojem iznosu.  

Što možemo po pitanju cijene nekretnina očekivati u narednom razdoblju?
Neki signali u našem sektoru govore da stvari idu na bolje i da postoji povećani interes stranih investitora. Očekujem da bi šira javnost to mogla osjetiti krajem ove ili početkom naredne godine. Očekujem daljni pad cijena nekretnina, prvenstveno stanova i kuća, jer će i dalje biti izražen trend da vlasnici tih nekretnina žele monetizirati svoju imovinu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_naivan]

New Report

Close