Izmjene zakona da, ali nedostaje stambena politika

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2017. u 22:00
Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK/L. S./PIXSELL

Porezi kakvi god bili, neće rješavati stambenu problematiku, a za dobra rješenja treba nam sustavno planiranje, kaže Dubravko Ranilović iz HGK.

Unatoč promjenama koje su na nekretninskom tržištu stupile na snagu u siječnju, poput niže stope poreza na promet nekretnina ili ukidanja oslobođenja za prvu nekretninu, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK upozoravaju da nam nedostaje cjelovita stambena politika.

"Izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina generalno su poboljšale zakon, iako je postojalo prostora za smanjenje na 3 posto i manje", smatra predsjednik Udruženja Dubravko Ranilović. Ističe da uz nastavak pada "sadašnjih jedan posto nije loše jer je praksa pokazala da se velike porezne promjene nikad nisu dobro odražavale na tržište". Niža porezna stopa, ističe, pozitivno će utjecati na promet što bi nadoknadilo očekivani gubitak prihoda. Lošim smatra ukidanje oslobođenja jer je to bilo olakšanje mladima pri stjecanju prve nekretnine, iako nije rješavalo stambeno pitanje, pa je najavljeno subvencioniranje polovice rate stambenog kredita mladima svakako bolja opcija.

Dodaje da bi bilo poželjno da se nekretninska struka više uključi rješavanje problema. "Nitko ne spominje neophodno socijalno stanovanje ni trajne poticaje kako bi mlade obitelji mogle planirati život u Hrvatskoj. Imam dojam da se sve mjere donose na temelju kratkoročnih  potreba i interesa. Prelako smo se odrekli poticanja stambene štednje koja se mogla samo kvalitetnije modificirati. Porezi kakvi god bili, neće rješavati tu problematiku, a za dobra rješenja treba nam sustavno planiranje koje će uključivati mnogo znanja. Osim nekretninskih stručnjaka u rješavanje problematike treba uključiti i sociologe i financijske stručnjake", zaključuje Ranilović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close