Hrvatsko tržište nekretnina u EU ili Kako priznati poraz

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2013. u 10:08
Piše: Dražen Nimčević, Partner u Deloitteu, Odjel poreznog savjetovanja

“Sama najava poreza na imovinu, odnosno poreza na nekretnine, u javnosti stvara negativan stav koji je opravdan strahom od dodatnog oporezivanja.”

Piše: Dražen Nimčević, Partner u Deloitteu, Odjel poreznog savjetovanja

Sva složenost razumijevanja tržišta nekretnina, odnosno razumijevanja interdisciplinarnosti koje sačinjavaju makroekonomske, demografske te psihološke čimbenike, u hrvatskom se slučaju svodi na vrlo jednostavnu činjenicu – slom građevinskog sektora.

Pad zaposlenosti od čak 40%, drastično smanjivanje volumena izgradnje te gotovo polovičan udio loših kredita još uvijek nisu dovoljni kako bi predstavnici do nedavno tako unosne djelatnosti priznali poraz. No, kako priznati poraz i pristupiti posljednjoj alternativi u obliku rasprodaje zalihe nekretnina kada se na obzoru krije potencijalni spasitelj čiji je dolazak najavljen za 1. srpanj 2013. godine.

Kako to inače biva u ekonomskom prognoziranju, dolazimo do sučeljavanja dvaju potencijalnih scenarija. S jedne strane nalaze se negativne posljedice napuhavanja balona građevinskog sektora dok se u obliku optimizma nazire nova potražnja u liku bogatih europskih kupaca. Nije potrebno vraćati se u davnu 1776. godinu kako bismo shvatili da je za nesmetano funkcioniranje tržišta nužna usklađenost ponude i potražnje. Kao mehanizam usklađivanje nameće se varijabla vrijednosti, odnosno cijena nekretnine. U situaciji u kojoj ponuda nekretnina značajno premašuje potražnju za očekivati je korigiranje cijene prema dolje radi poticanja potrošnje kupaca koji su ionako pod značajnim opterećenjem gospodarske krize. U Hrvatskoj očekivani efekt izostaje zbog pozadinske udjela cjenovne strukture izgradnje. Naime, visoke cijene zemljišta čine udio od 20-30% vrijednosti projekta izgradnje što dovodi do ekonomske neefikasnosti smanjivanja cijena koja stvara okružje u kojem netko mora podnijeti udarac manifestiran značajnim gubicima. Rješenje, odnosno poticaj prema rješavanju problema se potencijalno krije u obliku poreza na nekretnine. Druga strana medalje, odnosno scenarij u kojem građevinari uspijevaju izbjeći odgovornost napuhavanja balona može probuditi samo rasprodaja nekretnina na obali europskim kupcima koji će kompenzirati mrtvi kapital kontinentalne Hrvatske. Nažalost, cijene nekretnina su znatno prije hrvatskog priključenja dosegnule europsku razinu što će rezultirati daljnjom stagnacijom tržišta.

Sama najava poreza na imovinu, odnosno poreza na nekretnine, u javnosti stvara negativan stav koji je opravdan strahom od dodatnog oporezivanja. Međutim, shvatimo li porez na nekretnine regulatorom tržišta nekretnina koji bi napokon uveo red u sustav, kratkoročne posljedice postaju lakše prihvatljive. Osnovana ideja ove vrste oporezivanja je mobilizacija kapitala koji je doveo do formiranja trenutnih neodrživih cijena. Uostalom, pravilnom implementacijom se napokon pokreće proces regulacije tržišta nekretnina koje već godinama vapi za promjenama.

Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju ne znači automatsko uređenje sustava koji godinama gradi put neuspjeha. Promjene je potrebno inicirati iznutra raznim, u javnosti nepopularnim, mjerama regulacije. Za razliku od ostalih sektora, tržište nekretnina je odavno dosegnulo europski cjenovni standard, no tromost sustava generira samo još jedan neostvareni potencijal hrvatskog gospodarstva. Hrvatskoj nije potrebna europska potražnja kako bi se pokrenulo tržište nekretnina, štednja građana kontinuirano raste, ali zahvaljujući velikim apetitima još većih interesnih skupina štednja ostaje samo broj na računima banaka koja polako blijedi uz rastuće stope inflacije.

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Nema se tu sto reci. Potpuna ekonomska propast, aoporavak gradevine, bojim se ni za 10g.

Dugorocna perspektiva-zemlja u potpunom demografskom kolapsu, i jos snazna emigracija, znaci lose za nekretnine.

Ekonomski-nitko nece imigrirati, enorman balon na trzistu nekretnina, place padaju, produktivnost, sva ind baza je gotovo zatvorena. Iznimno duboki strukturni problemi koji nemaju veze s ovom krizom. Oporavkom svijeta nece doci do oporavka ovdje. Perspektiva za rast cca 1%, mozda 2%.

Bankrot ne samo moguc, nego sve vjerojatniji.

Ajd molim te objasni kako će porez na nekretnine uvesti red u sustav ako bi i ubuduće bio prihod lokalne samouprave (ako je istina što tvrdi Linić)? Zar cijenjeni savjetnik nikada nije čuo za decentralizaciju ovlasti i financija s razine središnje vlasti na gradove i općine (Europska povelja o lokalnoj samoupravi, molim posebno pročitati i upamtiti čl. 9 točka 3). Ili je autor ovog teksta neupućen ili pak piše neuspješne traktate po narudžbi isto tako neuspješne vlasti.

“Sama najava poreza na imovinu, odnosno poreza na nekretnine, u javnosti stvara negativan stav koji je opravdan strahom od dodatnog oporezivanja. Međutim, shvatimo li porez na nekretnine regulatorom tržišta nekretnina koji bi napokon uveo red u sustav, kratkoročne posljedice postaju lakše prihvatljive. Osnovana ideja ove vrste oporezivanja je mobilizacija kapitala koji je doveo do formiranja trenutnih neodrživih cijena. Uostalom, pravilnom implementacijom se napokon pokreće proces regulacije tržišta nekretnina koje već godinama vapi za promjenama.”

Ha,ha,porez bi uveo red u sustav!Ne može vlada uvesti reda pa će novi porezi.Cijene nekretnina padaju ali svejedno nema kupaca,zato treba uvesti porez da oni bezobraznici koji još nisu prodali poklone nekretninu za par sto eura.
Nakon toga cijene mogu i rasti.
To što je porez na nekretnine uveden u Španjolskoj,Irskoj,Italiji samo pogoršao situaciju,pa je u Italiji ukinut nema autoru nikakvo značenje.

Ima … jer u ZGB još cijene nisu trako pale i ljudi imaju osijećaj da nešto posjeduju …. a mučili su se cijeli život.

Kužiš cijene su srušene i opet ništa … a sutra će reći treba to još dolje pa još još dok bogati ne ocijene da je cijena OK i počnu kupovati.

A koliko je tržište regulator vidjeli smo u zadnjih 10 godina na bankarskom sektoru, gdje ej unatoč tržištui masakriran život dviju generacija!

New Report

Close