Cijene nekretnina u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2015. u 13:31
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Istraživanje najvećeg uzorka nekretnina u prodaji u RH okazuje pad od 2% prosječnih cijena za kuće i stanove.

U veljači 2015. godine cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 2 posto, u usporedbi s cijenama u veljači 2014. godine, dok se u odnosu na siječanj 2015. godine nalaze na približno istoj razini. Kada najnovije podatke uspoređujemo sa, primjerice, veljačom 2011. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj niže su za 7 posto. Ove promjene pokazuju podaci obrađeni na najvećem uzorku nekretnina u prodaji u Hrvatskoj, dostupnih putem internetskog oglasnika Njuškalo. U prošlom je mjesecu na Njuškalu oglašeno čak 149 tisuća nekretnina.

PROSJEČNE CIJENE NEKRETNINA UVELIKE VARIRAJU PO ŽUPANIJAMA

U veljači 2015. godine po županijama opažen je rast prosječnih cijena nekretnina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 7 posto prema veljači 2014. godine. To je ujedno i županija s najvišim cijenama nekretnina u Hrvatskoj. Prosječna cijena kvadrata stana u Starom gradu u Dubrovniku iznosi 3.476 eura. 

Usporedba prosječnih cijena u €/m² u veljači 2015. prema istom mjesecu 2014. godine po županijama

Većina drugih županija na obali bilježi pad prosječnih cijena nekretnina između 1 i 3 posto, dok je pad prosječnih cijena nekretnina u kontinentalnoj Hrvatskoj ipak veći. Najveći pad zabilježen je u Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj , ali i Zagrebačkoj županiji.

Kod prosječnih cijena nekretnina po županijama vidljive su velike razlike između županija na Jadranu i priobalju prema onima u kontinentalnoj Hrvatskoj, a posebno u istočnom dijelu Hrvatske, među kojima su i županije sa najvećim zabilježenim padom cijena uopće.

Veljača 2015. g.: Kretanje prosječnih cijena u €/m² po županijama – prodaja stanova i prodaja kuća

I dalje najveću cijenu imaju nekretnine na Jadranu, posebno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je u veljači 2015. godine prosječna cijena iznosila 2.198 eura po kvadratu za kuću, a 2.593 eura po kvadratu za stan.

Najniže cijene nekretnina su u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji gdje su, primjerice, prosječne cijene kvadrata stana niže od 800 eura, a kuće ispod 500 eura.

CIJENE U ZAGREBU SU U PADU U ODNOSU NA RAZDOBLJE PRIJE GODINU DANA

U Gradu Zagrebu prosječna cijena u eurima po kvadratu za kuću iznosila je 1.318 eura, što je pad od 7 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Kod stanova prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.606 eura, što predstavlja pad od 2 posto u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

VELIKE RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA U €/m² PO OPĆINAMA U GRADU ZAGREBU

U veljači 2015. godine zabilježena je najviša prosječna cijena kvadrata u dijelu grada Gornji grad- Medveščak od 2.459 eura po kvadratu za kuću te od 2.039 eura po kvadratu za stan.

Prosječne cijene u €/m² po općinama u Gradu Zagrebu u veljači 2015.

Najjeftiniji kvadrati u Gradu Zagrebu i dalje se mogu naći u Brezovici i Sesvetama.  Razlike u prosječnim cijenama još su veće u podjeli prema četvrtima, pri kojoj najviše cijene i dalje drže četvrti u središtu Zagreba.

Usporedba prosječnih cijena stanova u €/m² u veljači 2015.prema istom mjesecu 2014. godine po najskupljim četvrtima u Gradu Zagrebu

Četvrti Dolac, Tuškanac, Šalata i Gornji grad imaju najvišu cijenu stanova u po kvadratu, no i najskuplje četvrti u gradu Zagrebu bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu. 

Najveći pad prosječne cijene stana u €/m² među TOP četvrtima bilježe četvrti Gornji grad i Tuškanac. 

I dalje je najniža prosječna cijena stana u €/m² u četvrtima Sopnica, Soblinec i Kozari Put, u kojima se prosječna cijena kvadrata kreće ispod 800 €.

GRADOVI I MJESTA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI S PADOM CIJENA I DALJE SU MEĐU POŽELJNIM DESTINACIJAMA

 Najnoviji pregled prosječnih cijena kuća i stanova po gradovima i mjestima u Zagrebačkoj županiji pokazuje da su i dalje među poželjnim destinacijama za kupnju nekretnine. Ipak, bilježe veliki pad prosječnih cijena po kvadratu. Primjerice u Samoboru je zabilježen pad cijena kvadrata za stan od 21 posto u odnosu na cijene iz veljače 2011. godine, dok je cijena kvadrata kuće zabilježila pad od 17 posto u odnosu na veljaču 2011. godine.

Pregled prosječnih cijena kuća u €/m² po gradovima i mjestima u Zagrebačkoj županiji

JADRAN NAJSKUPLJI, A U ISTRI NAJVEĆE RAZLIKE U CIJENAMA

U veljači 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova na obali, 

Šibenik i Pula imaju najnižu prosječnu cijenu kvadrata. Prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1.306 eura, dok je cijena za kvadrat kuće 1.433 eura.

Prosječne cijene u €/m² za najveće gradove u Hrvatskoj

Komentirajte prvi

New Report

Close