Cijene nekretnina u Beogradu i dalje u slobodnom padu

Autor: Tomislav Oharek , 16. rujan 2014. u 22:01
Pad cijena ponovno je potaknuo potražnju/FOTOLIA

Problem je što i dobar dio nekretnina na tržištu nema uredne dokumente, a u Srbiji je oko 1,3 milijuna nelegalnih objekata.

Cijene nekretnina u Beogradu ove godine su u slobodnom padu. Tako Novosti pišu da su cijene stanova u godinu dana pale između sedam i osam posto.

To bi, naime, trebala pokazati analiza, koju agencije za promet nekretninama očekuju do kraja mjeseca, a poređenje se radi sa rujnom prošle godine. No kako je riječ o postojanom trendu pokazuju podaci iz svibnja kada su cijene nekretnina na godišnjoj razini pale šest posto.

Nerealni vlasnici
Čini se da je ova korekcija ipak udahnula život tržištu nekretnina. Kako javlja B92,  kupaca ima ali su veoma zahtjevni, tako da trenutna ponuda kvalitetom ne može pratiti potražnju."Nema dobrih nekretnina, kupci sada gledaju svaki detalj, a umjesto lokacije sada je odlučujući kriterij cijena", rekao je za Novosti Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat.Naime, sve dok cijena ne dođe na tržišnu razinu, nekretnina ne može naći kupca, jer ih vlasnici precjenjuju. Tako primjerice u SAD-u se nekretnina u prosjeku proda kroz 76 dana, što je četiri puta manje nego 2011. godine.

U Srbiji pak  nekretnina se prodaje u prosjeku za šest meseci, a neke čak za tri godine. Vlasnici u startu traže od 10 do 15 posto višu cijenu od tržišne, da bi je kroz šest mjeseci smanjili za nekoliko tisuća eura, no sve dok je ne spuste na realnu vrijednost nekretnine u pravilu ne će prodati, što ponekad traje i nekoliko godina.Poseban problem je što i dobar dio nekretnina na tržištu nema uredne dokumente.Ipak zahvaljujući javnim bilježnicima na tržištu nekretnina je sada veća sigurnost, s obzirom na to da oni ne mogu ovjeriti kupoprodajni ugovor  ako dokumentacija nije čista i potpuna."Država bi hitno morala riješiti problem legalizacije, jer na popisu nelegalnih objekata ima i te kako kvalitetnih stanova, ali ne mogu biti na tržištu jer bilježnici ne smiju ovjeriti kupoprodajne ugovore za takve nekretnine", smatra Malinović.

Čekanje legalizacije
S druge pak strane nemam mnogo novoizgrađenih stanova koji su legalni. A u posljednjih godinu dana se ionako izgradilo malo stanova. Otezanje srpske vlade još je teže shvatiti s obzirom na to da bi čak i da se odluči na besplatnu legalizaciju od toga imala veliku korist kroz naplatu poreza na prodaju nekretnina. Time bi se u odmah po legalizaciji na tržištu našlo bar 20-30 posto nekretnina, od frapantne brojke od 1,3 milijuna nelegalnih objekata.Inače, samo na području Beograda je oko 540 lokacija gde su investitori počeli graditi zgrade, da bi zbog stečaja ili nesređenih vlasničkih odnosa odustali od svoga ulaganja i, prekinuli radove. Kako pišu Novosti, samo u širem centru grada ima desetine lokacija gde su gradilišta zarasla u korov, a iz temelja viri hrđava čelična armatura.

Komentirajte prvi

New Report

Close