Budite na oprezu zbog nove prijevare koja kruži Hrvatskom, a tiče se smještaja

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2020. u 14:33
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Airbnb istražuje o čemu se radi, a dok ne otkrije tko stoji iza nove prijevare, treba biti posebno oprezan.

Brojni Hrvati koriste prednosti Airbnba kako bi pronašli jeftin smještaj diljem svijeta, ali i kako bi jednostavno iznajmili vlastite nekretninte turistima i gostima koji dolaze u Hrvatsku, piše portal zimo.dnevnik.hr. 

No posljednjih je dana izajmljivačima diljem Hrvatske stigao upit za unajmljivanje smještaja koji je, u najmanju ruku, sumnjiv. 

Uvijek se radi o upitu s novog profila, koji je tek nedavno otvoren i na kojem nema previše informacija o samom korisniku, kao ni informacija o njegovu rejtingu.  

Poruka koja stigne u inboks iznajmljivača na Airbnbu je zapravo veoma jednostavna i ima nekoliko verzija, ali je srž ista. 

'Uskoro ću biti na poslovnom putu u Hrvatskoj i želio bih rezervirati vaš stan koji ste oglasili na Airbnb. Htio bih raspraviti s vama nešto vezano uz moju rezervaciju. Planiram odsjesti u kući mog prijatelja kad dođem tamo i ne prijaviti se u vaš stan. Svrha rezerviranja vašeg stana je jednostavna. Rezerviram stan, nikad se ne prijavim u njega i jednostavno podijelim naknadu koju će platiti moj poslodavac. Možete dobiti novac, a da ne morate raditi ništa. Ako vam se sviđa moj plan, javite mi se što prije. Možete me kontaktirati putem wathsapa', stoji u poruci uz pomalo čudno napisan broj telefona. 

Osim što je poruka sama po sebi čudno sročena, činjenica da bi potencijalni gost želio komunicirati preko WhatsAppa (odnosno wathsapa, kako stoji u poruci), za Airbnb veliki je znak za uzbunu. Naime, upravo kako bi se spriječile prijevare, odnosno kako bi se svele na najmanju moguću mjeru, Airbnb inzistira da se sva komunikacija između iznajmljivača i gosta obavlja preko Airbnbove aplikacije. Također, čudan je i način na koji je napisan broj telefona na koji bi trebalo kontaktirati s njim, a broj ukazuje na SAD. A da ne govorimo o planu da rezervira, ne pojavi se, a da onda "podijeli" novce s iznajmljivačem.

Iznajmljivači s kojima je protal kontaktirao, a koji su dobili takve čudne poruke, rekli su da su ih prijavili Airbnbu, koji će istražiti o čemu se radi. 

No dok se to ne dogodi, nemojte nasjedati na prijevaru, koja pomalo podsjeća na priču o "nigerijskom princu i velikom nasljedstvu". I, naravno, sve takve sumnjive poruke prijavite Airbnbu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close