Brexit je okrenuo ulagače prema Hrvatskoj, ni korupcija im ne smeta

Autor: Marija Crnjak , 15. svibanj 2019. u 22:00
Nove poslovne prilike traži i tvrtka Rent24, vlasnica coworking centra HUB385 u Zagrebu (na slici)/Igor Šoban/PIXSELL

Vodeći globalni igrači u nekretninskom biznisu sve veći interes pokazuju za zemlje središnje i istočne Europe, važan im je samo dobar povrat ulaganja.

Iako se najviše investitora zbog neizvjesnosti oko Brexita okreće Njemačkoj, Francuskoj i drugim razvijenim tržištima Europske unije te SAD-u, vodeći globalni igrači u nekretninskom biznisu sve veći interes pokazuju i za zemlje središnje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, Zagreb, Beograd. 

Da se radi o konkretnoj potrazi za projektima u trgovini, logistici, uredima, turizmu posvjedočili su sudionici petnaestog izdanja međunarodne nekretninske konferencije koja se održala u Zagrebu u organizaciji tvrtke Filipović poslovno savjetovanje. "Neizvjesnost oko Brexita u ovoj je godini srezala broj akvizicija u nekretnine u Londonu za čak 80 posto u odnosu na lani, a situacija se razlikuje od one za vrijeme krize po tome što na tržištu sad ima novca.

Pitaju nas za savjet i kažemo im da se okrenu jugoistočnoj Europi. U samo šest mjeseci obratila su nam se dva velika igrača koje zanima ulaganje u Zagrebu, Beogradu, Bugarskoj, Rumunjskoj, uz povrat od 6-9 post", otkriva odvjetnik Petar Orlić, partner u nekretninskom odjelu globalne odvjetničke tvrtke Reed Smith LLP. Iako živi u Londonu, Orlić je zbog svog porijekla i poznavanja jezika i tržišta posvećen upravo ovoj regiji i zadnjih deset godina ima uske kontakte s investitorima. 

"Već sam im postao dosadan pričama o dobrim prilikama za ulaganje u zemljama bivše Jugoslavije, Zagrebu, Beogradu, i sve do ove godine najčešće su bili jako rezervirani, najvećim dijelom jer ne poznaju tržište. London im je uvijek bio siguran za ulaganje, no sad su stvari puno drukčije, ljudi neće investirati u nešto što će im za pola godine propasti u slučaju tvrdog Brexita", kaže Orlić kojeg je početkom godine kontaktirala grupa London&Regional, globalni investicijski fond čiji je portfelj vrijedan 9 milijardi funti, a zanima ih  ulaganje u poslovni objekt u Zagrebu ili Beogradu uz povrat ulaganja od 6%, za početak.

Fond M7 koji je već prisutan kod nas, također je zainteresiran za uredske nekretnine i za njih isto traži projekte. Ulagačima su najvažnije brojke odnosno povrat ulaganja, a najviše se traži retail, logistika, uredi, ali i turizam, kampovi i hoteli. Orlić pritom ističe da ne treba puno pažnje pridavati pričama o korupciji koja je prepreka za ulaganja. "Korupcije ima svugdje i to nije problem ako se investitor na pravi način zaštiti. Zbog toga je važno povezati se s lokalnim odvjetnicima ili konzultantima koji poznaju prilike na tržištu i prave ljude.

Nove poslovne prilike u Zagrebu traži i Rent24, sad već globalna tvrtka za coworking i coliving koja posluje u 10 zemalja na tri kontinenta, a prošle jeseni na hrvatsko tržište došli su kupnjom centra HUB385. "Kupili smo novi objekt u centru Zagreba za coliving koncept, a pregovaramo i o novom prostoru za urede, par lokacija u Splitu, Beogradu i Sarajevu. Naš koncept spaja mlade poduzetnike i otvara im šansu za rast", otkriva Robert Bukvić, osnivač Rent24.

Komentirajte prvi

New Report

Close