Arapi pokupovali sva atraktivna zemljišta u blizini Sarajeva

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2015. u 22:00
Arapski ulagači kupuju zemlju preko tvrtki koje otvaraju u FBiH

Investitori s Bliskog istoka kupuju zemljišta u Lepenici, Hadžićima, Oseniku, Blažaju, Ilidži, te na mnogim drugim lokacijama.

Imućniji Arapi krenuli su u veliku kupnju zemljišta u BiH, u blizini Sarajeva. Ne kupuju samo po rubnim područjima Lepenice već i u općinama Pazarić, Hadžići, skoro sve do Tarčina.

Prema informacijama koje smo dobili od onih koji su prodavali svoju zemlju, Arape ne zanimaju kuće, a za zemljište plaćaju gotovinom, od 15 do 100 tisuća KM po dulumu (1000 četvornih metara). Primjerice, na području općine Hadžići kupci su zainteresirani za zemljište oko Žunovnice i Drozgometa u čijoj je blizini i nekadašnja tvrtka bivše JNA – Remontni zavod. Poznato je od ranije da su pokupovali zemljište u Oseniku gdje namjeravaju uložiti 50 milijuna dolara za izgradnju kompleksa rezidencijalnih zgrada s umjetnim jezerom. Nije nikakva tajna da su posljednjih nekoliko godina pokupovali zemljište u Blažuju i Ilidži. 

 

50milijuna

dolara ulažu Arapi u stambeno naselje u Oseniku

Srpski vlasnici 
Riječ je o naseljima poznatim pod imenom Plandište i Osijek, kao i lokaciji oko Vrela Bosne. Vlasnici zemlje na navedenim lokacijama su Srbi, ali kako nakon rata većina ne živi na tom prostoru, mnogi se odlučuju na prodaju, ali i dobru zaradu. Međutim, nisu samo ove lokacije atraktivne za kupnju zemljišta. Arapi su zainteresirani i za kupnju zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su pokupovali zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku u zaseoku Buci. 

Otvaraju turističke agencije
Arapski ulagači kupuju zemlju preko tvrtki koje otvaraju u Federaciji BiH. Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toj državi su registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta. Važno je naglasiti da mnoge od tih kompanija nisu aktivne, ali većina služi kao pokriće za dobivanje boravka i kupnju nekretnina. Prema zakonima BiH, nadležne agencije moraju spriječiti svaki pokušaj zloupotrebe boravka i migracijskih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona. Inače, Agencija za istrage i zaštitu BiH raspolaže određenim obavještajnim saznanjima koja se odnose na kupnju zemljišta od osoba arapskog podrijetla na području općine Hadžići.

Navodno, osim turističkog kompleksa na Oseniku, u koji Kuvajćani planiraju uložiti skoro 50 milijuna KM, na Tinovom brdu iznad Hadžića Arapi kupuju parcele za individualnu gradnju, a u igmanskom selu Lokve niklo je nekoliko jednoobraznih objekata za koje mještani tvrde da su u vlasništvu "istočnjaka". Domaće stanovništvo ima podijeljena mišljenja o novim sugrađanima. Poznato je, također, od ranije da su u općini Ilidža arapski investitori otvorili turističke i agencije za nekretnine poput Gulf Travela u blizini ilidžanskog Doma zdravlja, u ulici Butmirska cesta. Pokraj hotela Hollywood na Ilidži Arapi su otkupili i veliku stambeno-poslovnu zgradu, a prema saznanjima stanovi će biti izdavani i prodavani isključivo strancima arapskog podrijetla. 

Nemaju zemlje za prodaju

Odbili investitora iz Sirije

Građani Sirije, Jemena i Pakistana kupuju zemljišta u Kiseljaku. Am Jad-Al-Rez, bivši gradonačelnik Damaska, glavnog grada Sirije, također je želio kupiti veću parcelu i na njoj izgraditi turističko naselje, ali njegovom zahtjevu nije udovoljeno. Naime, posredovanjem Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, tvrtka Trust 300 htjela je kupiti osam hektara zemljišta na području Lepenice i izgraditi turističko naselje sa spa centrom. "Toliku parcelu za prodaju, predviđenu za gradnju, nismo imali, te smo odbili investitora", kaže Mladen Mišurić Ramlja, načelnik Kiseljaka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

a sta hoces ,da nebi ustase se sirile po BIH,pa prijecete pocrkat nego ce se to desit pjetlicu pero!!!!!![emo_bijesan][emo_bijesan][emo_bijesan]

Mic po mic , muđahedini , talibani i vehabije pomalo dolaze na granice EU .

A Hrvate je EU opet naguzila ko i u prošlosti , dobili su zadatak da svojom Kiflom , svojom Lijepom Našom sprjeće prodor Isila u EU.

Zato nemogu dobiti treći entitet , Hercegbosnu.

New Report

Close